Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukGammasteunpuntDe Nicolaikerk: maak er wat van!

De Nicolaikerk: maak er wat van!

Waar vroeger in Nederland de meerderheid van de mensen trouw iedere week naar de kerk ging, is dit tegenwoordig wel anders. Nederland wordt gekenmerkt door secularisatie, ook wel ontkerkelijking genoemd. Naar schatting zullen in de komende decennia zo’n 1500 à 2000 kerkgebouwen met leegstand en sloop worden bedreigd. Zonde, want kerken behoren vaak tot de oudste en mooiste gebouwen van een dorp of stad. De Nicolaikerk in Appingedam is gelukkig nog een bloeiende kerk, maar daar hoort ook bij dat er wordt nagedacht over wat voor functies de kerk, naast kerkbezoek op de zondag, nog meer kan hebben.


Deze opdracht nodigt jou uit om de stichting achter de Nicolaikerk een handje te helpen. De Nicolaikerk is op zoek naar manieren om de kerk financieel rendabel te houden. Hierbij willen ze met name assistentie bij het verhogen van de externe inkomsten. Tegelijkertijd is de stichting nieuwsgierig naar (vormen van) modernisatie. Hier ligt een uitdaging! Werk een verdienmodel uit waarmee je de Nicolaikerk winstgevender maakt. Durf jij het aan?!


De Nicolaikerk
De Nicolaikerk

De opdracht

Werk met je groepje een verdienmodel uit, toegespitst op een concrete activiteit die geschikt zou kunnen zijn voor de Nicolaikerk en onderzoek hoe je de externe inkomsten van de kerk kunt verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een app waar de hoogtepunten van de kerk op terug te vinden zijn. Bedenk goed dat je in dienst bent van de stichting van de Nicolaïkerk, dus overleg je ideeën altijd met de stichting, zodat de plannen ook echt uitgevoerd gaan worden!

Bij deze opdracht leer je zelfstandig onderzoek doen. Je zult zowel literatuuronderzoek als praktisch onderzoek verrichten en zult de onderzoeksresultaten uiteindelijk bundelen in een beleidsplan. Naast dit beleidsplan schrijf je een korte procesbeschrijving, die dient als een klein reflectieverslag. In dit verslag krijg je de ruimte om aan te geven hoe jullie onderzoek is verlopen.

De opdracht bestaat uit 4 onderdelen; een beschrijving van het kerkgebouw en de stichting van de Nicolaïkerk (1), het uitwerken van een verdienmodel (2), het schrijven van een beleidsplan (3) en procesbeschrijving (4). Een beleidsplan is een plan van aanpak. Hieronder worden de verschillende stappen uitgelegd om tot een beleidsplan te komen. Per stap wordt uitgelegd hoe deze uitgevoerd dient te worden en waar deze aan behoort te voldoen.

Vind je dit een leuk onderwerp?

Dan is een economische studie misschien iets voor jou! Volg eens een webklas of bezoek een open dag aan de RUG!

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Stuur dan een mail naar gammasteunpunt@rug.nl!

Laatst gewijzigd:15 november 2018 10:26