Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenCiné Premières

2009

Franse film trekt volle zalen!

Op ongeluksdag vrijdag de 13e november tartten ongeveer 70 scholieren en hun docenten Frans/CKV het lot en kwamen naar de Rijksuniversiteit Groningen. Ze waren te gast bij een bijzondere middag rond het Franse filmfestival Cine Premieres. Deze middag werd georganiseerd door de Scholierenacademie, het Centre Culturel Francais en het Alfasteunpunt van de RUG in samenwerking met filmtheater Images. Tijdens de middag kregen de scholieren twee colleges met achtergronden bij de Franse film en daarnaast waren er korte films te zien en vertelden studenten Frans en Filmwetenschap over hun studie.

Van Salvador Dali tot monsieur Hulot

David Stroband, docent film van kunstacademie Minerva opende de middag met een interessant verhaal over hoe we naar film kijken. We gaan ervan uit dat de regisseur een logisch verhaal aan ons laat zien en accepteren daarbij ook allerlei dingen die in werkelijkheid niet kunnen. Maar hoe was dat vroeger en hoe ver ga je als kijker? Stroband plaatste die vraag in de Franse filmgeschiedenis van de gebroeders Lumiere, waarbij het publiek onder de banken dook uit angst voor de trein op het witte doek, de trucages van Georges Melies en de kunstfilm Un Chien Andalou van Salvador Dali en Louis Bunuel. Deze film uit 1928 bleek in 2009 nog steeds het publiek in verwarring te kunnen brengen! De blik op de Franse filmgeschiedenis werd afgesloten met scenes met Monsieur Hulot, een klassieke Franse anti-held die niet weet om te gaan met de moderne tijd.

Louise-Michel, een film van twee rare mannen

Dana Linssen, hoofdredacteur van de Filmkrant en vaste filmmedewerker van NRC Handelsblad, verzorgde deze middag een inleiding op de film Louise-Michel. Ze vertelde daarin over haar ontmoeting met een van de regisseurs, waarin ze spraken over de inspiratie voor de films. Linssen typeerde de regisseurs Gustave de Kervern en Benoit Delphine als twee rare mannen, die gebruik maken van absurde humor en onverwachte wendingen tegen de achtergrond van serieuze thema's. Het publiek kreeg een heerlijk fragment voorgeschoteld uit een eerdere film: Aaltra, een roadmovie voor rolstoelers.

Klik hier voor een interview met de regisseurs in het Frans.

Klik hier voor de trailer van Aaltra.

Samen naar de bios

Om vijf uur maakten veel scholieren gebruik van hun vrijkaartje om bij filmtheater Images te kijken naar Louise-Michel: Het verhaal over de analfabete Louise, die met haar collega's plotseling op straat wordt gezet. De vrouwen besluiten wraak te nemen op de baas en huren de stuntelige Michel in om de klus te klaren. Natuurlijk gaat er van alles mis. Maar Louise-Michel is ook een spel met de kijker: Is het allemaal wel zo leuk waar je om zit te lachen? En wie is nu een man en wie een vrouw? Heb je daadwerkelijk je lot in eigen handen, of heeft het geen enkele zin om te proberen in te grijpen in je (treurige) werkelijkheid? Moeilijke vragen, maar de film is ook gewoon bijzonder grappig.

Klik hier voor de trailer van Louise-Michel.

Film- en literatuurtips

De Scholierenacademie heeft een selectie gemaakt voor scholieren van de films van Ciné Premières 2009. Daarnaast hebben we een aantal tips voor Franse literatuur met dezelfde thema's als de films.

PWS over Franse film?

In de lessen Frans is op veel scholen weinig tijd over om aandacht te besteden aan de Franse film. Maar leerlingen die de smaak te pakken hebben gekregen, hoeven het onderwerp natuurlijk niet te vergeten. Rond de Franse film is een fantastisch profielwerkstuk te maken. Dat bewees Pitou Schütz die met haar Franstalige documentaire over de Franse fantastische film genomineerd werd voor de Alfasteunpuntprijs 2009. In haar voetsporen treden? Laat je inspireren bij het Alfasteunpunt.

Laatst gewijzigd:20 oktober 2016 15:53