OnderwijsScholierenacademieScholierenActiviteiten

Hacking your life

Scholierensymposium - 3 april 2019

Dit scholierensymposium staat in het teken van internet. Internet, social media, mail... het is zo'n groot onderdeel van ons leven geworden dat we helemaal niet meer zonder willen en kunnen. Maar wat zijn de gevolgen van zo'n digitale wereld en hoe beïnvloedt het ons dagelijks leven? Praktische informatie...

Wat ga je doen?

Het symposium begint met een plenaire opening, waarna je een zelfgekozen workshop gaat volgen. De plenaire afsluiting vindt plaats in het Groninger Forum.

• Rosalie Koolhoven - De toekomst van de deeleconomie
    • Bedrijven als Airbnb, Deliveroo, Marktplaats en Uber hebben niet alleen een positieve, maar ook een minder leuke kant. Een groot deel van de binnenstad van Amsterdam is bijvoorbeeld verhuurd als logeeradres, waardoor er minder gewone woningen overblijven en buurtbewoners last hebben van rolkoffers op straat. Ook zijn de verantwoordelijkheden van deze online bedrijven tegenover consumenten onduidelijk, en betalen ze soms geen belasting. Zijn de huidige regels wel goed genoeg om deze negatieve gevolgen te voorkomen?
  • Informaticateam RUG - Cryptografie
    • Tijdens deze workshop kijken we naar verschillende versleutelingstechnieken. Wil jij weten hoe die door de eeuwen heen zijn ingezet? En hoe kunnen deze gekraakt worden? We vergelijken de oude technieken met moderne technieken en kijken hoe die worden ingezet om internetverkeer te beveiligen.
Binnenkort worden de overige thema's en de leiders van de workshops hier bekendgemaakt.

Collegetour

Het symposium wordt afgesloten met een collegetour in het Groninger Forum. Aafke Romeijn is schrijfster van het boek Concept M en artikelen in onder andere Vrij Nederland. Ook zingt, schrijft, twittert en blogt ze over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. Aafke Romeijn is vandaag te gast om al jullie vragen te beantwoorden.

• Het symposium vindt plaats op woensdag 3 april 2019, van 12.30-16.00 uur.
  • De collegetour vindt plaats in het Groninger Forum (Hereplein 73).
  • Deze middag is geschikt voor (4) 5 & 6 vwo.
  • Leerlingen zijn van harte welkom om zich aan te melden. Docenten kunnen alleen een klas aanmelden voor de collegetour. Omdat we een beperkt aantal plaatsen hebben, is het niet mogelijk voor docenten om grote groepen aan te melden voor de workshops.
  • Voor vragen kun je contact opnemen met Karen de Bot: scholierenacademie@rug.nl.
  • De aanmelddeadline voor het symposium is 27 maart 2019.
Laatst gewijzigd:07 februari 2019 14:34