Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieKinderuniversiteitEerdere Edities

2009: Trekvogels

In 2009, het jaar van Darwin, vertelde professor Theunis Piersma over trekvogels. Waarom vliegen ze duizenden kilometers? Hoe weten ze de weg? En waar liggen hun grenzen? Toen de leerlingen dat hadden uitgevogeld, konden ze ook nog een kijkje nemen bij de Darwin tentoonstelling in het Universiteitsmuseum. Daar verwonderden ze zich door de bril van Darwin over de diversiteit aan vogels. Het college vond plaats op dinsdag 9 juni in het Academiegebouw.

Vogelfluitje

Theunis Piersma vertelde de leerlingen over trekvogels en hij liet zien hoe een zender werd geïmplanteerd in een vogel zodat de onderzoekers precies konden zien welke route hij aflegde. De professor had ook een vogelfluitje meegenomen van een veldleeuwerik. Toen hij nog op de lagere school zat hoorde je deze vogel steeds door de les heen tjilpen, maar nu zijn er bijna geen veldleeuweriken meer. Meneer Piersma vroeg een scholier tijdens het college op het fluitje te blazen, zodat het net zou lijken of de veldleeuwerik weer terug was. De scholier hield dit bewonderenswaardig genoeg het hele college vol.

Toga

De kinderen kregen ook een toga te zien. Dit is een lang zwart gewaad dat professors dragen tijdens ceremoniële gelegenheden, bijvoorbeeld bij een promotie of bij de opening van het academisch jaar.

Chips

Met een zakje chips en pakje drinken kwamen de leerlingen vervolgens weer naar buiten en gingen op de foto op de trappen voor het Academiegebouw. Daarna gingen ze naar het Universiteitsmuseum om de hoek, om nog meer over vogels te weten te komen.

Laatst gewijzigd:18 september 2017 09:28