OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Stop, hou op, ik vind het niet meer leuk

Datum:23 januari 2018
Pesten, hoe pak je het aan?

“Kappen nou!” “Hou op, ik ga het tegen juf zeggen.” “Stop, blijf van me af!” Je hebt deze woorden vast wel eens gehoord en/of zelf gebruikt tijdens je basisschooltijd. Ondanks dat we ons die tijd grotendeels herinneren als een tijd vol knikkeren en papier maché - gezellig was het niet altijd. Pesten gebeurt helaas op elke school. Dat moet verleden tijd worden, als het ligt aan de twee RUG-experts op het gebied van pesten, René Veenstra en Gijs Huitsing. Zij zijn gestart met het succesvolle Finse programma KiVa: een anti-pestprogramma voor basisscholen. Lees hier meer over in onze vorige blog!

KiVa was echter niet het eindstadium: inmiddels heeft Rozemarijn van der Ploeg met Tina Kretschmer, René Veenstra en een Finse collega onderzoek gedaan naar het verdedigen van gepeste kinderen en de reactie van leeftijdsgenoten daarop. Wie weet herinner je je het nog wel: een klasgenootje gepest zien worden, maar dan niet meer weten wat te doen. Opkomen voor je klasgenootje, maar riskeren dat je zelf slachtoffer wordt? Je omdraaien en weglopen, maar je misschien wel schuldig voelen? Een lastige kwestie.

Het onderzoek gaat over redenen van kinderen om wél in te grijpen bij het pesten, en geeft antwoord op de vraag of kinderen wel of niet stijgen op de ‘populariteitsladder’ door te verdedigen. Gebleken is dat kinderen die zich in meer in kunnen leveren in de gevoelens van het slachtoffer van pesten (hoge mate van affectieve empathie), eerder geneigd zijn in te grijpen bij pesten.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie manieren van verdedigen: twee passieve en een actieve. De passieve zijn het proberen te stoppen van het pesten, of het slachtoffer troosten/motiveren om het gepest te melden bij de leerkracht. De actieve is het expliciet zeggen tegen de pester dat hij/zij moet stoppen, of dat pesten dom is. Het zou kunnen dat een hoge mate van affectieve empathie nodig is om passief in te grijpen, en dat een hoge mate van self-efficacy (het vertrouwen in jezelf om een specifieke actie in een specifieke situatie succesvol uit te voeren) nodig is om actief in te grijpen. Hoe dit zit? Daar is nog meer onderzoek voor nodig.

Maar onthoud vooral: ingrijpen bij pesten en het verdedigen van het slachtoffer zijn effectieve manieren om te stijgen op de populariteitsladder. Dus: pesten is niet cool, het is zó 2017! Opkomen voor anderen is de trend!

Reacties laden...