OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Wat Melindes muizen ons kunnen leren over cholesterol

Datum:18 april 2017
Auteur:Esmée van der Maarel (snuffelstagiaire) en Helena Vis
Muizen leren ons vanalles

Hoog weggestopt In het gebouw van ERIBA (het European Research Institute for the Biology of Ageing) bij de groep Moleculaire genetica zit Melinde Wijers. Ze is PhD-student en doet onderzoek naar cholesterol. Met behulp van muizen probeert ze te ontdekken hoe ons cholesterol gehalte precies is gereguleerd. Deze kennis is belangrijk om in de toekomst ons cholesterolgehalte beter onder controle te houden.

Cholesterol is een stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor cellen en hormonen. Een klein gedeelte van je cholesterol komt je lichaam in via voeding die je eet. Er zit bijvoorbeeld cholesterol in eieren en in voeding met veel verzadigde vetten. Het meeste cholesterol wordt echter aangemaakt in je lever. Je bloed vervoert je cholesterol door het aan eiwitten te verbinden, deze verbindingen heten lipoproteïnen. Je hebt twee verschillende lipoproteïnen: HDL (hoge dichtheid lipoproteïnen) en LDL (lage dichtheid lipoproteïnen). Teveel LDL in je bloed verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De rol van HDL is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er op dat deze variant juist beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Knock-out muizen

De LDL-receptor helpt om het cholesterolgehalte te verlagen. Het is een pomp die er voor zorgt dat LDL-cholesterol (de gevaarlijke variant) in de cellen wordt opgenomen. Melinde wil weten hoe dat precies werkt. Daarvoor gebruikt ze muizen. En niet zomaar muizen, maar speciale knock-out muizen. Wat voor muizen, zul je nu denken? Is dit een nieuw muizenras? Of kunnen deze muizen heel goed boksen? Nee! Knock-out muizen zijn muizen die in een lab gemaakt zijn en waarvan een klein stukje van het DNA afwezig is waardoor het functie van een gen (eigenschap) is uitgezet. Dat is heel handig als je wil onderzoeken wat de functie van zo’n gen is in een bepaald proces.

Bij Melindes muizen codeert dit gen voor het eiwit COMMD6. Dit eiwit helpt de LDL-receptor om LDL-cholesterol naar binnen te pompen. De knock-out muizen maken geen COMMD6 en zijn dus niet zo goed in het naar binnen pompen van LDL-cholesterol, waardoor er meer cholesterol in het bloed zit.

Tenminste, dat is de gedachte. Of het echt werkt test Melinde door bloed af te nemen bij de muizen en door hun leverfunctie te bestuderen. En inderdaad: de knock-out muizen hebben 30% meer cholesterol in hun bloed.

Melinde wil op deze manier uitvinden wat er precies gebeurt met cholesterol in het lichaam. Ze hoopt dat dit in de toekomst zou kunnen helpen om medicijnen te maken die ons cholesterolgehalte kunnen verlagen. Melinde vindt het leuk om dit te onderzoeken, omdat het iets nieuws is en niemand er iets van weet.

Tags: Biologie, Beta

Reacties laden...