Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Winnie de Poeh op bladmuziek?

Datum:15 september 2016
Winnie de Poeh
Winnie de Poeh

‘Good morning, Pooh Bear,’ said Eeyore gloomily. ‘If it is a good morning,’ he said. ‘Which I doubt’.  Dit klinkt in je hoofd waarschijnlijk droeviger dan wanneer je het stukje tekst van Teigetje leest: ‘Well, I gotta go now. I've got a lotta bouncin' to do! Hoo-hoo-hoo-hoo!’. Dit verschil in emotie is niet alleen waar te nemen in ons stemgebruik bij het voorlezen, maar ook in de muziek. Een mineurmelodie vinden wij droeviger klinken dan een opgewekte majeurmelodie. Kan muziek gebruikt worden om emoties in spraak te identificeren?

Volgens taalwetenschapper (en songwriter) Dicky Gilbers wel. Hij heeft van zijn hobby zijn baan weten te maken. Overdag doet hij onderzoek en geeft hij colleges klankleer, terwijl hij ‘s avonds en in zijn vrije tijd optreedt. En niet op de minste plekken. Hij heeft op het podium gestaan in Paradiso en de Melkweg in Amsterdam. Hij speelt zowel eigen composities als covers. Veel van zijn onderzoeken zijn dan ook muziekgerelateerd. Zo heeft Gilbers een artikel geschreven met de titel: Fa-fa-fa-fa, de doo doo doo, de da da da, sha la la la lee: What is the optimal syllable in improvised singing? Met als uitkomst dat ‘da’ de meest optimale lettergreep is voor geïmproviseerd zingen.

In zijn onderzoek samen met  Laura van Eerten en Maartje Schreuder naar muziek en stemgebruik bij het voorlezen, liet hij vijf professionele stemacteurs vier verhaaltjes voorlezen met als hoofdpersoon de vrolijke Teigetje of de zwaarmoedige Iejoor. Vervolgens werden de voorgelezen verhalen vertaald naar muziek. Wat blijkt? Ondanks dat de meeste spraak neutraal is, werden alleen majeurmodaliteiten gevonden in de verhaaltjes van Teigetje. En enkel in de verhaaltjes van Iejoor werden mineurmodaliteiten gevonden.  De conclusie is dan ook dat het ritme, de klemtoon en de intonatie van spraak ongeveer dezelfde eigenschappen hebben als muziek. Muziek zou dan ook een veelbelovende methode kunnen zijn om emoties in spraak te identificeren!   

Reacties

Reacties laden...