OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie

Pisventjes

Datum:19 mei 2016
Boerhaave

Urine bestuderen? Alleen logisch als je Geneeskunde studeert. Of toch niet? In de achttiende eeuw was urine een multifunctioneel goedje: het werd onder andere gebruikt als wasmiddel en zelfs als vochtinbrenger voor op de huid. Ook wetenschappers waren razend enthousiast als het ging om onderzoek naar lichaamssappen. Urine was één van de meest invloedrijke diagnosemiddelen. Piskijkers wisten op basis van de kleur, geur en smaak van je urine wat je mankeerde. Een goedje dat wij tegenwoordig als smerig beschouwen, was dus een geliefd onderwerp van studie, en niet zonder resultaat.

Dit is één van de redenen waarom Ruben Verwaal, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzoek doet naar de omgang met lichaamssappen in de Verlichting. Dit kan ons namelijk ontzettend veel vertellen over de opkomst van de scheikundige wetenschap, die toen nog in de kinderschoenen stond. Tot aan de achttiende eeuw was er wel anatomisch onderzoek gedaan, maar werd er nauwelijks met levende lichamen geëxperimenteerd. Door middel van onderzoek naar lichaamssappen die wij nu zoveel mogelijk proberen te vermijden, probeerden wetenschappers als Boerhaave juist grip te krijgen op het menselijk lichaam. Razend interessant!

Wil je meer weten over de veranderingen die dankzij onderzoekers als Boerhaave hebben plaatsgevonden? Neem dan een kijkje bij het project Vital Matters. Door te kijken hoe men in de 18e eeuw onderzoek deed naar het zenuwstelsel, onze lichaamssappen en de vermeende medicinale krachten in metalen en stenen komen we meer te weten over de ontwikkeling van concepten als ‘leven’ en ‘gezondheid’. Want dat daarover door de eeuwen heen lang niet altijd hetzelfde gedacht is, is duidelijk.

Reacties laden...