Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Vliegtuigen in V-formatie en schepen met pinguïnhuid

Datum:07 februari 2017
Een vrachtwagen in een bak water: de wondere wereld van de biomimetica
Een vrachtwagen in een bak water: de wondere wereld van de biomimetica

In het lab van Eize Stamhuis staan aquaria met vissen. Doodgewone harders, maar ook exotische soorten zoals koffervissen, en lepelsteuren. In de aangrenzende ruimte staat een grote bak met water, die wordt opgelicht door een spookachtig groen licht. Er hangt een model in van een vrachtwagen. Waar is dit allemaal goed voor? Stamhuis onderzoekt of hij eigenschappen van dieren kan gebruiken voor technologische toepassingen.

Stamhuis kijkt bijvoorbeeld of hij vrachtwagens gestroomlijnder kan maken door ze de vorm van een vis te geven. En dat kan! Vooral de spiegels zorgen voor veel luchtweerstand. Die zou je kunnen vervangen voor veel kleinere camera’s. Daarnaast is de stompe voorkant van de truck een probleem. Die wil Stamhuis langer en spitser maken. Stamhuis denkt dat hij de luchtweerstand zo wel 20% omlaag kan brengen.

Dit is niet het enige onderzoek van Stamhuis. Zijn vakgebied is biomimetica: hij onderzoekt of hij eigenschappen van dieren kan gebruiken in de maatschappij. Kun je de vin van een walvis nabootsen om een efficiëntere motor voor een boot te maken? Gebruiken vliegtuigen minder brandstof als ze net als ganzen in een V-vorm vliegen? Kun je de huid van pinguïns nabootsen om de weerstand van schepen te verminderen?

Een van de meest opvallende beesten in het lab van Stamhuis is de lepelsteur: een vis met een lange lepelvormige snuit en een grote open bek met kieuwen waar je dwars doorheen kunt kijken. Met zijn snuit neemt hij elektrische activiteit waar. Zo merkt hij het als er levend voedsel in de buurt is. Op dat moment spert hij zijn bek wagenwijd open en begint hij, heel efficiënt, zijn voedsel uit het water te filteren. Het is Stamhuis te doen om dat filter. Hij wil het nabootsen om in de industrie te gebruiken. Bijvoorbeeld in de bierindustrie, waar gist uit het bier moet worden gefilterd.

Zelfs voor muggen, die voor de meesten alleen maar irritant zijn, weet Stamhuis een praktische toepassing te verzinnen. De beestjes kunnen namelijk heel efficiënt CO2 waarnemen. Zo weten ze je zelfs in het donker te vinden en te prikken. Stamhuis wil die sensor nabouwen en hem gebruiken om CO2-concentraties in grote gebouwen te meten. Op dit moment worden alle ruimtes in zo’n gebouw continu geventileerd. Er wordt warme lucht naar buiten gepompt en koude lucht naar binnen. Het opwarmen van die lucht kost een hoop energie. Met een efficiënte CO2-sensor is dat niet nodig: je hoeft alleen de kamers te ventileren waar veel CO2 is. Vooralsnog is dit toekomstmuziek, maar Stamhuis hoopt dat we de techniek in de toekomst kunnen gebruiken.

Tags: Beta

Reacties

Reacties laden...