Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieAgenda

Filosofiesymposium Scepticisme

Wanneer:do 26-01-2017 11:45 - 15:45
Waar:Geertsemazaal, Academiegebouw

We denken van alles zeker te weten. Bijvoorbeeld dat de wereld die we om ons heen zien echt bestaat, dat de zon morgen weer op komt. Dat onze morele overtuigingen, zoals dat doden verkeerd is, waar zijn. Maar wat nou als blijkt dat de menselijke geest van nature onbekwaam is om iets met zekerheid te weten? Dan zijn alle dingen waar we zeker van denken te zijn opeens niet meer zonder twijfel. Dit is de denkwijze van de filosofische stroming die we scepticisme noemen. Scepticisme is het onderwerp voor het eindexamen van filosofie en daarmee ook het onderwerp van het filosofiesymposium van de Rijksuniversiteit Groningen.

Tijdens de eerste lezing zal Han Thomas Adriaenssen uitleggen waarom Descartes het nodig vond om zo radicaal aan alles te twijfelen. Was het echt zijn doel om hier zekere kennis mee te vinden, of wilde hij een fundament leggen onder de toemalige natuurwetenschap? Na een pauze met een interactieve pauzeactiviteit zal Tamer Nawar een lezing geven over de kennis die wij hebben. Deze is vaak afkomstig van wat andere mensen geloven en denken. Is dit een probleem? En moeten we geloven wat een ander persoon zegt?

De dag bestaat uit twee plenaire lezingen en een aantal workshops. Nadat je je hebt opgegeven voor het symposiym op 26 januari, krijg je begin januari een mail waarin je workshops kunt kiezen. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.