Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenFilosofiesymposium

Pauzeactiviteit Filosofiesymposium

Tijdens de pauze van het filosofiesymposium scepticisme op 26 januari 2017, wordt er dit jaar een filosofische quiz georganiseerd. De leerlingen zullen een lunchpakket meekrijgen en vervolgens samen met hun docent de vragen van de quiz beantwoorden op verschillende locaties in de binnenstad. De quiz leert de leerlingen niet alleen iets over filosofie, ze kunnen er ook nog eens een mooie prijs mee winnen. De winnende groep ontvangt namelijk naast eeuwige roem, 3 RUG-truien, een taart en een certificaat voor de school!

Praktische informatie voor docenten

De quiz zal na de eerste lezing kort worden geintroduceerd. Als docent ben je samen met je klas één groep met één leider die alle antwoorden doorgeeft via zijn of haar telefoon. Er zal worden gezorgd dat er een guestaccount is voor de wifi, zodat je toegang hebt tot het netwerk van de RUG. Het is van belang dat bij de leerlingen op de dag zelf al bekend is wie de leider is. Het gemakkelijkst is als je als docent zelf de leider bent of van te voren een leider aanwijst in de groep. De leider zal de goede antwoorden doorgeven via het programma Socrative. Socrative zal een locatie noemen in de binnenstad waar een student staat die de leerlingen een vraag stelt. Vervolgens zullen de leerlingen het antwoord moeten geven. Op basis van het gegeven antwoord van de leerlingen geeft de student de leider een A, B, C of D. In het geval van het goede antwoord is het bijvoorbeeld B, maar geven de leerlingen een onjuist antwoord dan geeft de student de leider een A, C of D. Na de pauze volgt een lezing, na deze lezing zal de winnaar live bekend gemaakt worden.

Voorbeeld

Ga naar www.socrative.nl. Klik op 'student login' rechtsboven:

Socrative student login
Socrative student login

Vul vervolgens de 'Room Name' in dat na de eerste lezing bekend wordt gemaakt:

Socrative Room Number
Socrative Room Number

Een vraag ziet er als volgt uit:

Socrative vraag
Socrative vraag

Is de vraag bijvoorbeeld "van wie is de bekende uitspraak cogito ergo sum?" en de leerlingen antwoorden 'Descartes' dan geeft de student het antwoord C, dat is dan het enige wat door Socrative goed wordt gerekend. Geven de leerlingen een verkeerd antwoord bijvoorbeeld 'Aristoteles', dan krijgen ze A, B of D te horen van de student en rekent Socrative het antwoord fout.

De eerste vraag

Als docent kun je samen met je groep alvast één vraag voorbereiden en zo een voorsprong nemen op de andere groepen. Dit kun je doen door je aan te melden voor het filosofiesymposium. Je ontvangt dan een e-mail met daarin de eerste vraag. Wanneer je deze voorbereidt met je groep, kun je het antwoord op de dag zelf invoeren en loop je misschien gelijk al wel een punt voor op de rest!

Laatst gewijzigd:21 maart 2017 09:49