Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenScholierencollegesVorige edities

2014: Nationale Gastles

Dijkhuizen en Barthel
Dijkhuizen en Barthel

Wat is leven en waar komt het vandaan?", "Is er leven elders in het heelal?" Dat zijn de vragen die prof. dr. Peter Barthel en prof. dr. Lubbert Dijkhuizen behandelden tijdens hun lezing op 2 oktober 2014. Het was een schitterende beelden geïllustreerde lezing waar de sprekers als gidsen optraden in een reis naar het heel kleine en het heel grote: van een miljoenste millimeter tot miljoenen lichtjaren! Prof. Peter Barthel en prof. Lubbert Dijkhuizen verzorgden deze Nationale Gastles in het kader van de nationale onderwijsweek. De gastles was speciaal voor MBO-4 leerlingen en vond plaats in het Infoversum in Groningen. Dit is een full dome 3D theater, dus het leek net of je je echt in de ruimte bevond!

Dijkhuizen & Barthel

Prof. Lubbert Dijkhuizen is hoogleraar microbiologie en directeur van het Carbohydrate Competence Centre. Hij publiceerde in talloze vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften en begeleidde al meer dan 55 promovendi. Zijn expertise ligt op het gebied van koolhydraten en micro-organismen. Daarnaast maakt hij zich sterk voor relevante toepassingen van wetenschappelijke kennis in de industrie en maatschappij.

Prof. Peter Barthel is hoogleraar Astronomie & Astrofysica en rector van de RUG Scholierenacademie. Ook hij publiceerde veel in wetenschappelijke tijdschriften, waaronder enkele keren in het bekende Nature. Barthels expertise ligt op het gebied van actieve melkwegstelsels. Hij is een van de drie Europese Mission Scientists voor de Herschel-ruimtelescoop van ESA.

Wetenschapscommunicatie

Zowel Dijkhuizen als Barthel vinden het belangrijk dat er met het grote publiek over wetenschap gecommuniceerd wordt. Ze zijn veel gevraagde sprekers voor lezingen en publieksbijeenkomsten. Barthel won onder meer in 2013 de Willem de Graaffprijs voor zijn inspanningen om de astronomie te populariseren. Dijkhuizen won onder meer in 2006 de Wubbo Ockelsprijs voor zijn innovatieve fundamentele onderzoek en de relevantie hiervan voor industriële toepassingen.

Vanaf eind september 2014 mocht Groningen zich een jaar lang dé Onderwijsstad van Nederland noemen. De Onderwijsweek begon met een symposium op 29 september met het thema Beter Samen!

Dijkhuizen en Barthel voor de Bernoulliborg in Groningen (foto: Menco Slager)
Dijkhuizen en Barthel voor de Bernoulliborg in Groningen (foto: Menco Slager)

De lezing

Prof. Dijkhuizen ging in op de allerkleinste materie: de microkosmos. Hij liet het publiek het enorme wetenschappelijke potentieel hiervan zien. Prof. Barthel ging in op het allergrootste: de macrokosmos. Barthel nam het publiek mee op reis door de ruimte. Tijdens deze ontdekkingstocht door de micro- en macrokosmos belichtten de sprekers ook de dwarsverbanden: waar in de macrokosmos speelt de microkosmos een belangrijke rol en welke rol is dat?

Drones en vliegtuigen

De lezing was gebaseerd op een beroemde film uit 1977: Powers of Ten (bekijk hem onderaan deze pagina). Speciaal voor deze gelegenheid maakten Dijkhuizen en Barthel gebruik van nieuw ontwikkeld materiaal. Vanuit een drone en een vliegtuig zijn onder meer opnamen gemaakt van de Zernike Campus in Groningen. De sprekers hebben daarna intensief samengewerkt om deze opnamen te gebruiken om de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen voor een groot publiek inzichtelijk te maken.

Laatst gewijzigd:19 januari 2017 15:47