Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieActiviteitenFilmmiddagenEerdere edities

2014: Franse Film Scholierenmiddag

Dit jaar was er geen Cinépremières, maar wel een Franse Film Scholierenmiddag! De middag werd georganiseerd door het Alfasteunpunt in samenwerking met het Institut Français, het Groninger Forum en de Scholierenacademie. Zoals elk jaar zochten we een Franse film uit die we aan de scholieren lieten zien.

Xavier Dolan - Mommy
Xavier Dolan - Mommy

Op vrijdag middag 31 oktober zat de Offerhauszaal vol met 160 leerlingen en docenten voor de Franse Filmmiddag. Het eerste college van de middag werd verzorgd door David Stroband, docent film van kunstacademie Minerva. Hij opende de middag met een verhaal over hoe we naar film kijken en zouden kunnen kijken. Aan de hand van filmfragmenten uit de Frans filmgeschiedenis liet hij ons zien dat film een heel eigen taal spreekt.

Het tweede college wordt gegeven door socioloog én filmkenner prof. dr. René Veenstra. Hij gaf ons een kijkje in de wereld van de sociale ontwikkeling van jongeren als inleiding op de film van de middag: Mommy. Je kunt zijn PowerPoint hier nog eens bekijken.

Daarna zijn 120 leerlingen en docenten naar het Groninger Forum vertrokken om daar de film Mommy te kijken. Deze film gaat 13 november in première.

Programma

13.15 uur: welkom en inleiding

13.30 uur: college 1:  David Stroband, docent film van kunstacademie Minerva opent de middag met een verhaal over hoe we naar film kijken en zouden kunnen kijken. De regisseur van een film laat vaak een ''logisch'' verhaal op geheel eigen wijze zien. Over de eigenheid van filmtaal aan de hand van een paar fragmenten uit de Franse filmgeschiedenis vertelt David Stroband.

14.15: Korte Franse film

14.25 - 14.45 uur pauze

14.45 uur: studenten vertellen over de studie ETC (Frans) en KCM: Arianne Sikken en Mariëlle Galiart

15.00 uur: college 2: Prof. Dr. René Veenstra , socioloog én filmkenner, is gespecialiseerd in sociale ontwikkelingen van jongeren. Hij vertelt over dit fenomeen en leidt daarmee de film in die je aansluitend kunt bekijken. Verandert dit jouw blik op de relatie tussen Steve en zijn moeder?

15.30 uur: afronding, dank en vertrek naar Groninger Forum

16.30 uur start film: Nederlandse voorpremière Mommy X. Dolan

Laatst gewijzigd:22 september 2016 11:26