OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie

Scholierencollege Natuurkunde en wiskunde

Natuurkunde & Wiskunde

This student lecture is only given in Dutch.

Scholierencollege op vrijdag 8 december 2017 van 13:00 tot 15:00 uur - Hoe kun je wiskunde en natuurkunde gebruiken om mensen beter te maken? Dat leer je in dit scholierencollege.

Natasha Maurits is wiskundige en werkt in het UMCG. Zij onderzoekt hoe ze metingen om kan zetten in getallen. Denk bijvoorbeeld aan echo's of bewegingen van patiënten met een tremor. Door testresultaten om te zetten in getallen kun je metingen soms beter met elkaar vergelijken. Ook kun je de meting objectiever beoordelen. Tenslotte kun je soms verschillen zien die met het blote oog niet te zien zijn. Wil je alvast meer weten over het onderzoek van Natasha Maurits? Neem dan een kijkje op ons blog.
Emiel van der Graaf werkt bij het KVI-Center for Advanced Radiation Technology (KVI-CART). Hij doet onderzoek naar protonentherapie. Dit is een nieuwe vorm van bestraling, waarbij een tumor wordt bestraald door een bundel protonen. Patiënten met bepaalde tumoren ondervinden hierdoor minder bijwerkingen en tumoren op lastige plekken kunnen beter worden behandeld. In het scholierencollege leer je hoe zo'n behandeling werkt en wat voor onderzoek er in Groningen wordt gedaan op het gebied van protonentherapie.

Praktische informatie

• Het Scholierencollege bestaat uit twee hoorcolleges (lezingen) van 45 minuten met een pauze
  • Het college vindt plaats tussen 13:00 en 15:00 uur
  • Het college vindt plaats in zaal 289, Bernoulliborg (Zernikecomplex).
  • Leerlingen zijn van harte welkom om zich aan te melden. Docenten kunnen ook een klas aanmelden, maar omdat we maar beperkte plaatsen hebben, kunnen we geen heel grote groepen toelaten.
  • Deze activiteit organiseren we samen met Science LinX
Wiskunde