Skip to ContentSkip to Navigation
EducationMaster'sNederlandse studentenBegeleiding & adviesStuderen met een functiebeperking

Functiebeperking

AD(H)D, Autisme (ASS), blindheid, doofheid en dyslexie, het zijn voorbeelden van functiebeperkingen die je kunnen hinderen bij het studeren of kunnen zorgen voor studievertraging. Gelukkig zijn er aan de RUG verschillende regelingen en voorzieningen voor studenten met een functiebeperking.

Wat is er mogelijk?

Als je vanwege een functiebeperking studiebelemmeringen ervaart, proberen we die samen met jou zo goed mogelijk op te lossen. Denk hierbij aan studie- en tentamenvoorzieningen, aanpassingen in de onderwijsomgeving of een aangepaste studieplanning. Op de webpagina’s over specifieke functiebeperkingen lees je meer over mogelijke voorzieningen (Zie menu).

Waar moet je rekening mee houden?

Wanneer een functiebeperking invloed heeft op het studeren en ervoor zorgt dat je studievertraging oploopt en/of je je studieplanning moet aanpassen, trek dan op tijd aan de bel. De studieadviseur van je opleiding kan je informeren over een reële studieplanning of een eventuele verlaging van de Bindend Studieadvies-norm (BSA). Wellicht kom je ook in aanmerking voor voorzieningen en/of financiële regelingen bij studievertraging. Laat je hierover informeren door de studentendecanen van het Studenten Service Centrum (SSC). Deze informatie is te vinden op Student Portal.

Wat moet je doen?

  1. Maak tijdig een afspraak bij de studieadviseur
    Je informeert de studieadviseur over je functiebeperking en bespreekt welke invloed deze heeft op je studievoortgang. De studieadviseur kan besluiten om je door te sturen naar de studentendecaan.
  2. Maak tijdig een afspraak bij de studentendecaan
    Met de studentendecaan regel je formeel de aanpassingen of voorzieningen die je nodig hebt. Daarnaast adviseert de studentendecaan je over mogelijke financiële regelingen bij een studievertraging van 15 ECTS of meer. Contactinformatie over de studentendecanen is te vinden op Student Portal.

Meer informatie

  • Het Studenten Service Centrum (SSC) biedt verschillende cursussen en workshops voor studenten met een functiebeperking. Deze cursussen en workshops zijn te vinden op Student Portal.
  • Geïnteresseerd in nieuws, vacatures of wil je in contact komen met andere functiebeperkte studenten? Like onze Facebookpagina ‘Studeren met een functiebeperking’ of meld je aan voor de besloten Facebook-groep.


Are you an international student? Please visit our pages for internationals.

Laatst gewijzigd:11 maart 2019 11:57