Skip to ContentSkip to Navigation
Education Master's Nederlandse studenten Begeleiding & advies Studeren met een functiebeperking

Functiebeperking

AD(H)D, Autisme (ASS), blindheid, doofheid en dyslexie, het zijn voorbeelden van functiebeperkingen die je kunnen hinderen bij het studeren of kunnen zorgen voor studievertraging. Gelukkig zijn er aan de RUG verschillende regelingen en voorzieningen voor studenten met een functiebeperking.

Wat is er mogelijk?

Als je vanwege een functiebeperking studiebelemmeringen ervaart, proberen we die samen met jou zo goed mogelijk op te lossen. Denk hierbij aan studie- en tentamenvoorzieningen, aanpassingen in de onderwijsomgeving of een aangepaste studieplanning. Op de webpagina’s over specifieke functiebeperkingen lees je meer over mogelijke voorzieningen (Zie menu).

Waar moet je rekening mee houden?

Wanneer een functiebeperking invloed heeft op het studeren en ervoor zorgt dat je studievertraging oploopt en/of je je studieplanning moet aanpassen, trek dan op tijd aan de bel. De studieadviseur van je opleiding kan je informeren over een reële studieplanning of een eventuele verlaging van de Bindend Studieadvies-norm (BSA). Wellicht kom je ook in aanmerking voor voorzieningen en/of financiële regelingen bij studievertraging. Laat je hierover informeren door de studentendecanen van het Studenten Service Centrum (SSC). Deze informatie is te vinden op Student Portal.

Wat moet je doen?

  1. Indien je van (tentamen)voorzieningen gebruik wilt maken: vul de informatietool in, om erachter te komen welke stappen je moet ondernemen om voorzieningen aan te vragen.
  2. Indien er een reële kans bestaat dat je studievertraging gaat oplopen of anderszins problemen in de studie zult ondervinden, of indien je gedurende het studiejaar daadwerkelijk vertraging oploopt, maak dan z.s.m. een afspraak bij de studieadviseur. Je informeert de studieadviseur over je omstandigheden en bespreekt welke invloed deze hebben op je studievoortgang.
  3. Indien je 15 ECTS of meer studievertraging oploopt als gevolg van jouw omstandigheden, maak dan z.s.m. een afspraak met een studentendecaan. De studentendecaan informeert je over mogelijke financiële regelingen bij een studievertraging van deze omvang.

Meer informatie

  • Het Studenten Service Centrum (SSC) biedt verschillende cursussen en workshops voor studenten met een functiebeperking. Deze cursussen en workshops zijn te vinden op Student Portal.
  • Geïnteresseerd in nieuws, vacatures of wil je in contact komen met andere functiebeperkte studenten? Like onze Facebookpagina ‘Studeren met een functiebeperking’ of meld je aan voor de besloten Facebook-groep.


Are you an international student? Please visit our pages for internationals.

Laatst gewijzigd:15 november 2019 11:21