Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenHonours CollegeWaarom het Honours College?

Ik kreeg de mogelijkheid uitgebreider onderzoek te doen binnen een economisch of bedrijfskundig onderwerp

Thijmen Calis

Vorig jaar werd door Floor Rink binnen het FEB Specialization Track voor FEB BA Honours studenten de mogelijkheid gegeven om uitgebreider onderzoek te doen binnen een economisch of bedrijfskundig onderwerp. Ik wilde meer leren over microfinance en werd daarom gekoppeld aan Robert Lensink, een grote naam in de microfinance wereld.

Op oktober 2013 trof cycloon Phailin de oostkust van India en werden meer dan 500.000 mensen geëvacueerd. Robert had data van de getroffen huishoudens voor en na de cycloon. Hij vroeg aan mij of ik empirisch kon testen of huishoudens die lid waren van een microfinance instituut (MFI) en niet leden in de naloop van de cycloon.

De focus van mijn onderzoek was of leden sneller herstelden van deze natuurramp dan niet leden. Advies over empirisch onderzoek en uitleg over de statistische software Stata kreeg ik van Aljar Meesters die eveneens nauw betrokken was bij het project. Vlak voordat ik in de zomer wegging om vrijwilligerswerk te doen in Manila en te studeren in Hong Kong leverde ik als eindproduct een paper in over het herstelvermogen na een natuurramp van MFI-leden en niet leden.

Thijmen Calis
Thijmen Calis

Zeven maanden later bij terugkomst in Nederland vertelden mijn supervisors dat eerst de abstract en daarna ook de introductie van mijn paper ingestuurd waren naar de European Research Conference on Microfinance. Beide stukken waren interessant genoeg en dus werd ons gevraagd de gehele paper in te sturen. In april 2015 kregen we te horen dat de paper, die toen op een aantal vlakken door Robert, Aljar en mij verbeterd was, gepresenteerd mocht worden in Genève.

Gedurende 1 t/m 3 juni liep ik rond op deze conferentie en luisterde naar en sprak met researchers en practitioners. Naast verscheidene onderzoeken naar microfinance werd er ook gediscussieerd over of er überhaupt nog meer research in dit veld gedaan moest worden. Op 2 juni presenteerde ik de paper “Microfinance in the aftermath of a natural disaster” en kreeg goede feedback die ik weer door kon spelen aan mijn supervisors.

Buiten de lezingen was er genoeg te beleven in Genève. Eén avond was er voor de researchers een gala op een boot op het meer van Genève georganiseerd. Een andere avond werd ik door een vrouw uit mijn hostel uitgenodigd om gratis een concert, dat zij organiseerde, te bezoeken in het prachtige Victoria Hall. De laatste avond verkende ik het nachtleven samen met een Zwitsers meisje dat ik weer op dat concert had ontmoet.

De feedback, verkregen op de conferentie, wordt nu verwerkt in de paper en later zal het onderzoek, met de hoop op publicatie, ingestuurd worden. Het werken aan dit microfinance project heeft er voor gezorgd dat ik mijn bachelor thesis sneller en beter kon schrijven. Daarnaast was mijn tijd in Genève een onvergetelijke ervaring.

Laatst gewijzigd:08 maart 2016 10:44
printView this page in: English