Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Membrane orientation of small multidrug resistance proteins

19 november 2012

Promotie: mw. M.A. Kolbusz, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Membrane orientation of small multidrug resistance proteins

Promotor(s): prof.dr. D.J. Slotboom, prof.dr. A.J.M. Driessen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Oriëntatie eiwitten van de Small Multidrug Resistance familie in het membraan

Het proefschrift van Mariska Kolbusz beschrijft de oriëntatie van eiwitten van de Small Multidrug Resistance (SMR) familie in het membraan en de correlatie tussen oriëntatie en de verdeling van positief geladen aminozuur residuen over de intra- en extracellulaire loops van de eiwitten.

De ‘positive-inside’ regel stelt dat de meeste positief geladen residuen zich aan de cytoplasmatische kant bevinden en dat dit de oriëntatie bepaalt. De SMR-familie bevat twee typen eiwitten: ‘singles’ en ‘pairs’, die respectievelijk gecodeerd worden door een enkel gen of door een paar genen. Het EmrE-eiwit, een ‘single’, inserteert in het membraan in beide oriëntaties (zogenaamde ‘dual topology’). Om te bestuderen hoe representatief EmrE is voor de SMR eiwitten, bepaalde Kolbusz de oriëntatie van negen ‘singles’ en negen ‘pairs’ uit deze familie. Alle ‘singles’ inserteerden zoals EmrE met ‘dualtopology’. De analyse van de verdeling van de positief geladen residuen over de loops gaf aan dat er een goede correlatie met de oriëtatie was, maar er waren ook uitzonderingen. De twee eiwitten van de ‘pairs’ inserteerden weliswaar met een vaste oriëntatie, maar die was omgekeerd dan voorspeld door de positieve ladingsverdeling. Een gedetailleerde analyse van de rol van positief geladen residuen op de oriëntatie liet zien dat verschillende residuen de orientatie met verschillende sterkten beïnvloeden en dat andere, onbekende factoren de oriëntatie mede bepalen.

Een genoom-analyse van negenentwintig Escherichia coli stammen toonde aan dat in tien stammen een langere versie van EmrE aanwezig is. De langere versie bevat vijf membraanspannende segmenten in plaats van vier en inserteert in één oriëntatie in het membraan in tegenstelling tot de normale versie. De functie van de lange versie is onbekend en moet verder onderzocht worden.

Magdalena Anna Kolbusz (Polen, 1983) studeerde biologie aan de universitait van Wroclaw. Haar promotieonderzoek deed zij aan de RUG, bij de afdelingen Molecular Microbiology en Enzymology, die deel uitmaken van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB).

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei