Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Applying dynamic Bayesian networks in transliteration detection and generation

02 december 2011

Promotie: dhr. P. Nabende, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Applying dynamic Bayesian networks in transliteration detection and generation

Promotor(s): prof.dr.ir. J.A. Nerbonne

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Verbeteringen automatische vertaalprogramma’s

Peter Nabende promoveert op methoden die programma’s voor automatisch vertalen kunnen verbeteren. Hij onderzocht twee systemen voor het genereren en vergelijken van transcripties: een DBN-model (Dynamische Bayesiaanse Netwerken) waarin Pair Hidden Markovmodellen zijn geïmplementeerd en een DBN-model dat op transductie is gebaseerd.

Nabende onderzocht het effect van verschillende DBN-parameters op de kwaliteit van de geproduceerde transcripties. Voor de evaluatie van de DBN-modellen gebruikte hij standaard dataverzamelingen van elf taalparen: Engels-Arabisch, Engels-Bengaals, Engels-Chinees, Engels-Duits, Engels-Frans, Engels-Hindi, Engels-Kannada, Engels-Nederlands, Engels-Russisch, Engels-Tamil en Engels-Thai. Tijdens het onderzoek probeerde hij om verschillende modellen te combineren. Dat bleek een goed resultaat op te leveren.

Peter Nabende (Oeganda, 1980) studeerde informatica aan de Makerere University. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Center for Langaage and Cognition van de RUG en gefinancierd door een Nuffic- project gericht op Oeganda. Nabende is docent aan de Makerere University.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:11
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei