AlumniBlijf actief

Terugblik Zephyros Alumnireis Sicilië 2-11 juni 2011

De Tempel van Segesta

Onder leiding van Sjef Kemper, bestuurslid van de alumnivereniging Zephyros van de studierichting Griekse en Latijnse Taal en Cultuur, bezochten 25 alumni tussen de 35 en 75 jaar (deels veteranen van eerdere alumnireizen) in de zomer van 2011 Sicilië.

zephyrosreis 2011

Irene van Ham schreef een verslag van de reis.

Vanuit het hooggelegen Monreale bij Palermo begonnen we onder leiding van een driehoofdigereisleiding (Sjef en Carla Kemper en archeoloog Thea Heres) aan een rondreis van negen dagen. Per comfortabele touringcar reden we langs de mooiste plaatsen van Sicilië met overnachtingen in karakteristieke hotels. Gedurende haar lange en bewogen geschiedenis was Sicilië een smeltkroes van de Carthaagse, Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Arabische cultuur, en dat is overal op het eiland te zien. De opgravingen en steengroeven zijn heel bijzonder en de tempels van Segesta, Selinunte en Agrigento zijn de mooist bewaard gebleven Griekse bouwwerken. In verschillende Griekse theaters, zoals in Syracuse, worden nog regelmatig voorstellingen gegeven.

De elfde-eeuwse mozaïeken in de dom van Monreale en de Cappella Palatina in Palermo vertellen in talloze gekleurde en vergulde steentjes de hele Bijbelse geschiedenis. In de kloosterhof naast de dom van Monreale zijn op de versierde zuilen en kapitelen verschillende van deze Bijbelverhalen, maar ook mythologische taferelen in reliëf afgebeeld. Ook de mozaïekvloeren in de Romeinse villa in Piazza Armerina vormen een versteend plaatjesboek met afbeeldingen van o.a. exotische dieren en spelende kinderen.

Het schiereiland Ortygia bij Siracuse ademt met zijn imposante kathedraal, ingebouwd in de Athenatempel, en zijn nauwe straatjes met hoge huizen en balkons met gietijzeren balustrades de sfeer van een ver verleden. Een prachtige tocht bracht ons op een glasheldere dag door een versteend lava-landschap, dat werd gevormd door recente uitbarstingen, naar de Etna, met zijn hoogte van meer dan 3000 meter en meer dan 216 nevenkraters de hoogste vulkaan van Europa: prachtige vergezichten waren de beloning voor een klim naar een van de lager gelegen toppen.

Al deze bijzondere plaatsen hebben wij bezocht, en overal werd door Sjef, Carla en Thea deskundige uitleg gegeven, soms geïllustreerd met citaten uit de verhalen van vroegere reizigers die deze plekken bezochten en beschreven, en die we konden nalezen in de vooraf toegestuurde syllabus. Ook ’s avonds werd in lezingen veelal aan de hand van antieke teksten in vertaling een toelichting gegeven. Al deze informatie bood de groepsleden, allen alumni van de RUG en afgestudeerd in diverse studierichtingen, onderling veel gespreksstof.

Het was een reis waar we allemaal met genoegen aan terugdenken, en we zijn het over twee dingen eens:

Alle lof voor de reisleiding, en

Volop animo voor een volgende alumnireis!

tekst en foto's: Irene van Ham

de reizigers