Skip to ContentSkip to Navigation
Alumni Nieuws

Nieuws alumni

Vacature bestuurslid Ubbo Emmius Fonds
Gepubliceerd op:28 maart 2022

Het Ubbo Emmius Fonds (UEF), het universiteitsfonds dat vooruitstrevend onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen steunt, is op zoek naar een bestuurslid bestedingsbeleid (onbezoldigd). De werving voor deze vacature gaat via Dux International.

Ubbo Emmiusfonds financiert ruim 50 extra promotieplaatsen Rijksuniversiteit Groningen
Gepubliceerd op:08 februari 2022

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zet onder de naam M20 Promotie Programma een meerjarenprogramma op voor extra promotieplaatsen bij onderzoeksprojecten van de nieuwe RUG Schools. De financiering is mogelijk door een donatie van het Ubbo Emmiusfonds (UEF).

Alumnus Roel Boomstra voor derde keer wereldkampioen dammen
Gepubliceerd op:21 januari 2022

Alumnus Roel Boomstra voor derde keer wereldkampioen dammen

Drie RUG-alumni in het nieuwe kabinet
Gepubliceerd op:11 januari 2022

Het nieuwe kabinet Rutte IV telt drie oud-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen: Ernst Kuipers, Dennis Wiersma en Aukje de Vries.

RUG-alumni Bram Douwes en Joost Oomen vanavond in finale De Slimste Mens
Gepubliceerd op:27 augustus 2021

De kans op een Groninger zege in De Slimste Mens lijkt groot. Bram Douwes en Joost Oomen studeerden beide Nederlands aan de RUG en waren zelfs studiegenoten.

Nieuw seizoen Slimste Mens met veel oud-Groningers
Gepubliceerd op:09 juli 2021

Groningen is goed vertegenwoordigd in het nieuwe seizoen van De Slimste Mens. Vanessa Akach, Bram Douwes, Meike Lubbers, Joost Oomen en Ellen ten Damme studeerden allemaal aan onze universiteit.

Laurien Meuter is de RUG Alumnus van het Jaar 2020
Gepubliceerd op:06 juli 2021

De Rijksuniversiteit Groningen heeft Laurien Meuter verkozen tot Alumnus van het Jaar 2020, omdat zij zich op indrukwekkende wijze inzet voor de allerarmste vrouwen en hun gezinnen in de sloppenwijken van Mumbai.

Represent the alumni community in Southern Africa
Gepubliceerd op:28 mei 2021

Would you like to stay connected with fellow alumni in your city or region?

Ubbo Emmius Fonds krijgt CBF-keurmerk
Gepubliceerd op:05 maart 2021

Het Ubbo Emmius Fonds (UEF) van de RUG heeft een Erkening gekregen van het CBF. Het UEF is daarmee het tweede universiteitsfonds in Nederland dat voldoet aan de strenge kwaliteitseisen van de Toezichthouder Goede Doelen.

Ubbo Emmius Fonds van de RUG ontvangt grote donatie van alumnus
Gepubliceerd op:14 december 2020

Een oud-student heeft aan zijn alma mater Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een groot bedrag geschonken. Eind oktober is als onderdeel van deze schenking aan het Ubbo Emmius Fonds een bedrag uitgekeerd van 35 miljoen euro. De verwachting is dat in de nabije toekomst nog meer gelden worden ontvangen. Het is momenteel nog niet bekend wat de uiteindelijke omvang van de schenking zal zijn, aangezien dit afhankelijk is van het rendement van het vermogen waaruit de schenking is gedaan. De donateur heeft gevraagd anoniem te blijven; de RUG en het Ubbo Emmius Fonds respecteren die wens.

Nieuw bestuur Ubbo Emmius Fonds
Gepubliceerd op:16 oktober 2020

Het Ubbo Emmius Fonds (UEF) van de Rijksuniversiteit Groningen zoekt steun voor bijzondere onderzoeks- en onderwijsprojecten. Het bestuur van het fonds bestaat uit oud-studenten en anderen die onze universiteit een warm hart toedragen. Per 15 oktober 2020 is de bestuursstructuur veranderd en heeft het UEF een nieuw bestuur.

Alumna Annemarie Raas van de Faculteit der Letteren ontvangt Finse staatsprijs voor buitenlandse vertalers
Gepubliceerd op:15 oktober 2020

Alumna Annemarie Raas van de Faculteit der Letteren ontvangt Finse staatsprijs voor buitenlandse vertalers

Sander de Hosson Alumnus van het Jaar 2019
Gepubliceerd op:01 juli 2020

Longarts Sander de Hosson is door de Rijksuniversiteit Groningen verkozen tot Alumnus van het Jaar 2019. Hij ontvangt de prijs voor de indringende wijze waarop hij aandacht vraagt voor de emotionele kant van de palliatieve zorg en voor het onder medisch personeel bespreekbaar maken van de dood, te beginnen tijdens hun opleiding.

Gratamaprijs 2020 voor Ymkje Anna de Vries
Gepubliceerd op:01 juli 2020

De Gratama Wetenschapsprijs 2020 is toegekend aan dr. Ymkje Anna de Vries, verbonden aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG. Zij is opgeleid in de neuro-, klinische en psychosociale wetenschappen, aan drie Groningse faculteiten en aan de University of California. Voor haar onderzoek hanteert ze een vernieuwende benadering, waarin farmacologische bevindingen worden gekoppeld aan adolescentengedrag. Zij houdt zich bezig met depressies bij jongeren, en in het bijzonder met de effectiviteit van het toedienen van antidepressiva en de gevolgen daarvan.

Wierenga-Rengerink dissertatieprijs 2019 voor Arpi Karapetian
Gepubliceerd op:01 juli 2020

De Wierenga-Rengerink prijs voor de promovendus met de beste dissertatie in het jaar 2019 is toegekend aan mr. dr. Arpi Karapetian. Haar 502 pagina’s tellende proefschrift is getiteld Bestuurdersaansprakelijkheid uit onrechtmatige daad: Civielrechtelijke en strafrechtelijke normen voor bestuurders van noodlijdende ondernemingen. Tijdens de zomerceremonie ontvangt Karapetian een prijs van €7.500 voor haar verdere academische ontwikkeling. Het bedrag is beschikbaar gesteld door RUG-alumni via het Ubbo Emmiusfonds (UEF).

Zomerceremonie 3 juli 2020
Gepubliceerd op:30 juni 2020

Programma Zomerceremonie Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Christiaan Triebert wint Pulitzerprijs 2020
Gepubliceerd op:06 mei 2020

Christiaan Triebert, Alumnus van het Jaar 2018, heeft samen met zijn collega's van het Visual Investigating team van de New York Times een Pulitzerprijs  gewonnen voor internationale verslaggeving. De prestigieuze persprijs werd toegekend voor hun onderzoek naar de 'schaduwoorlog' die Rusland voert in Afrika en het Midden-Oosten. Op 14 mei geeft Triebert een webinar voor alumni van de RUG.

Actie 'Crowdfunding tegen Corona' van start
Gepubliceerd op:01 mei 2020

Het coronavirus COVID-19 is nieuw en er is nog te weinig over bekend. Kennisinstellingen in Noord-Nederland willen meer doen om COVID-19 onder controle te krijgen en ervoor zorgen dat virussen nu en in de toekomst minder impact hebben op ons leven. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het UMCG, de Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH), Lifelines en de NDC mediagroep roepen daarbij de hulp in van heel Nederland. Speciaal voor haar fondsenwerving heeft de RUG het Ubbo Emmius Fonds opgericht, genoemd naar de eerste rector magnificus van de universiteit. Dit fonds is initiatiefnemer van de actie ‘Crowdfunding tegen Corona’.

Online CareerCafé: ‘ Great event, congrats. Let's organize more!’
Gepubliceerd op:21 april 2020

Hoe organiseer je een CareerCafé met 38 sessies waaraan 19 alumni en meer dan 50 RUG studenten deelnemen tijdens COVID-19?

Roelof Joosten, voorzitter Dagelijks Bestuur Ubbo Emmius Fonds, overleden
Gepubliceerd op:06 maart 2020

Wij zijn geschokt door het plotselinge overlijden van Roelof Joosten. Roelof heeft op diverse manieren een grote bijdrage geleverd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mede als bestuurslid en voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Stichting Ubbo Emmius Fonds, de Groningen University Foundation. Voor zijn jarenlange toewijding en betrokkenheid zijn wij hem zeer veel dank verschuldigd. Onze gedachten en medeleven gaan uit naar de familie.

iGEM 2019: team RUG wint gouden medaille
Gepubliceerd op:06 november 2019

Het winnen van een gouden medaille betekent dat het team uitzonderlijk heeft gepresteerd met hun project.

Prinses Christina overleden
Gepubliceerd op:16 augustus 2019

Alumna Prinses Christina overleden

Oproep: deel je verhalen en beeldmateriaal over 50 jaar Selwerd
Gepubliceerd op:09 juli 2019

Oproep: deel je verhalen en beeldmateriaal over 50 jaar Selwerd

RUG eert talentvolle studenten en onderzoekers tijdens zomerceremonie
Gepubliceerd op:05 juli 2019

Ieder jaar worden talentvolle studenten en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in het zonnetje gezet bij de officiële afsluiting van het academisch jaar. Tijdens de zomerceremonie op vrijdagmiddag 5 juli 2019 werden de winnaars van de GUF-100 prijzen en de Wierenga-Rengerink dissertatieprijs bekend gemaakt. Daarnaast zijn de internationale alumni ambassadeurs voor het komende jaar benoemd.

Christiaan Triebert Alumnus van het Jaar 2018
Gepubliceerd op:15 juni 2019

Christiaan Triebert is de nieuwe Alumnus van het Jaar van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ontvangt de prijs voor zijn bijdrage aan vernieuwende onderzoeksjournalistiek. Triebert (1991) is verbonden aan de onderzoeksteams van Bellingcat, Airways en de New York Times.

Geslaagd CoachCafé voor jonge alumni
Gepubliceerd op:05 maart 2019

Het CoachCafé voor jonge alumni dat op 11 februari 2019 in het Academiegebouw werd gehouden, voorziet duidelijk in een behoefte van de millennials. De bijeenkomst was een groot succes. 41 jonge alumni konden er vragen stellen over hun loopbaan aan 15 coaches.

Nomineer een kandidaat voor Alumnus van het Jaar
Gepubliceerd op:01 maart 2019

Nomineer een kandidaat voor Alumnus van het Jaar

December campagne Eric Bleumink Fonds
Gepubliceerd op:10 januari 2019

De maand december stond bij het Ubbo Emmius Fonds in het teken van het Eric Bleumink Fonds (EBF). In de december editie van het alumnimagazine Broerstraat 5 is een acceptgiro ingesloten waarmee het EBF gesteund kon worden. Via deze weg is er momenteel al meer dan € 27.000,- gedoneerd. Via crowdfunding en door middel van de belcampagne naar de oud-studenten van de universiteit is er ruim € 25.194,- opgehaald. Daarnaast kunnen de medewerkers van de RUG en het UMCG het EBF steunen door hun kerstpakket te schenken. Het is momenteel nog niet bekend hoeveel geld hiermee is opgehaald. Tot slot, er zijn 578 donateurs die het EBF structureel steunen met een doorlopende machtiging.

Start Eindejaarscampagne Eric Bleumink Fonds
Gepubliceerd op:23 november 2018

December campagne voor het Eric Bleumink Fonds (EBF) middels een belactie, acceptgiro in de Broerstraat 5, kerstpaketten actie en crowdfunding.

Nieuwe beurzen Eric Bleumink Fonds toegekend
Gepubliceerd op:17 oktober 2018

Andyna Giya, Agung Tri Nugraha, Jarvin Mutatiina, Samuel Zinabu Sharew, Zakiatul Wildani en Tilahun Tibebu hebben dit jaar een beurs van het Eric Bleumink Fonds toegekend gekregen.

Grote particuliere gift voor grutto-onderzoek
Gepubliceerd op:30 augustus 2018

Grote gift voor grutto-onderzoek dankzij optreden Theunis Piersma in radioprogramma Vroege Vogels

Wierenga-Rengerink dissertatieprijs voor Alain Dekker
Gepubliceerd op:06 juli 2018

De Wierenga-Rengerinkprijs voor de RUG-promovendus met de beste dissertatie in 2017, is toegekend aan dr. Alain Dekker voor zijn proefschrift ‘Down & Alzheimer: Behavioural biomarkers of a forced marriage’.

Rechtenstudente Mareike Hoffmann wint GUF-100 prijs
Gepubliceerd op:06 juli 2018

Een jury bestaande uit het GUF-bestuur en het student-lid van het presidium heeft de winnaars van de GUF-100 prijzen bekendgemaakt. De winnaar van de Faculteit Rechtsgeleerdheid is Mareike Hoffmann.

Belcampagne onder alumni: voelt u zich nog verbonden met de universiteit?
Gepubliceerd op:04 juni 2018

Al ruim dertig jaar zet de Rijksuniversiteit Groningen zich actief in om het contact met haar oud-studenten te onderhouden. Maar doen we dat wel op de juiste manier? Om daar achter te komen, bellen deze week studenten van de Alumnidesk met een gerandomiseerde groep van zo'n 400 oud-studenten. Wordt u gebeld, dan kunt u vragen verwachten zoals: 'voelt u zich nog verbonden bij de universiteit?' en 'wat kan de RUG beter doen voor oud-studenten?'.
Hopelijk wilt u de tijd nemen om hen te woord te staan. U helpt ons daarmee het alumnibeleid van de Rijksuniversiteit Groningen (nog) beter te maken.

Nieuwe cursusronde Talencentrum: zomer 2018
Gepubliceerd op:25 mei 2018

Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen biedt een nieuwe cursusperiode aan in de zomer van 2018: Nederlands voor anderstaligen, Nederlands voor Nederlandstaligen, Engels, Duits en Spaans. De online inschrijving is geopend! www.rug.nl/talencentrum

Belcampagne Junior Scientific Masterclass
Gepubliceerd op:24 mei 2018

Op maandag 9 april startte de jaarlijkse belcampagne van het Ubbo Emmius Fonds (UEF) voor de Junior Scientific Masterclass (JSM). Er werd gebeld tot en met 26 april. Door middel van de belcampagne naar de oud-studenten van de universiteit en via crowdfunding is er € 19.073,- opgehaald.

Belcampagne Junior Scientific Masterclass van start
Gepubliceerd op:09 april 2018

De studenten van de alumnidesk van de Rijksuniversiteit Groningen bellen met oud-studenten over de Junior Scientific Masterclass.

'Waarmee kunnen we de Dode Zeerollen vergelijken?'
Gepubliceerd op:19 januari 2018

Inaugurale rede door nieuwe Dirk Smilde Fellow George Brooke

December campagne Eric Bleumink Fonds
Gepubliceerd op:16 januari 2018

De maand december stond bij het Ubbo Emmius Fonds in het teken van het Eric Bleumink Fonds (EBF). In de december editie van het alumnimagazine Broerstraat 5 is een acceptgiro ingesloten waarmee het EBF gesteund kon worden. Via deze weg is er momenteel al meer dan € 27.000,- gedoneerd. Via crowdfunding en door middel van de belcampagne naar de oud-studenten van de universiteit is er ruim € 22.000,- opgehaald. Daarnaast kunnen de medewerkers van de RUG en het UMCG het EBF steunen door hun kerstpakket te schenken. Het is momenteel nog niet bekend hoeveel geld hiermee is opgehaald. Tot slot, er zijn 578 donateurs die het EBF structureel steunen met een doorlopende machtiging.

Het EBF is het oudste Fonds op Naam van het Ubbo Emmius Fonds. Al zeventien jaar worden er fondsen geworven voor EBF beurzen. Met succes: sinds de start in 2000 hebben vijfenzestig jonge, ambitieuze en zeer begaafde studenten uit de allerarmste landen een EBF Talent Grant ontvangen. Elk jaar kunnen er gemiddeld vier studenten een master opleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen volgen.

Start December Campagne Eric Bleumink Fonds
Gepubliceerd op:24 november 2017

De december campagne voor het Eric Bleumink Fonds (EBF) is inmiddels een traditie. Sinds de start in 2000 hebben 65 jonge, ambitieuze en zeer begaafde studenten uit ontwikkelingslanden een EBF beurs mogen ontvangen om aan de Rijksuniversiteit Groningen te studeren. Maandag 27 november begint de jaarlijkse campagne met een belactie naar de oud-studenten van de universiteit. Er wordt gebeld tot 15 december. Daarnaast zal op 22 december het alumnimagazine de Broerstraat 5 weer op uw deurmat vallen met een ingesloten acceptgiro waarmee u ons fonds kunt steunen. De medewerkers van de RUG en het UMCG kunnen ook bijdragen door hun kerstpakket te schenken aan het EBF. Tot slot, wordt er door middel van crowdfunding, www.rugsteunt.nl, steun gevraagd voor talentvolle studenten uit ontwikkelingslanden. In 2016 was het totale resultaat voor het EBF € 117.094,56. We hopen dit bedrag te overtreffen! Voor meer informatie over het EBF en de studenten>>

Winnaars UEF-JSM Talent Grants en Van der Meer-Boerema Stichting Grants
Gepubliceerd op:22 november 2017

Op dinsdag 21 november werden de Ubbo Emmius Fonds (UEF) JSM Talent Grants en de Grants van de Van der Meer-Boerema Stichting uitgereikt. In het MD/PhD-traject van het Junior Scientific Masterclass (JSM)-programma combineren studenten Geneeskunde en Tandheelkunde hun reguliere opleiding met wetenschappelijk onderzoek zodat ze al tijdens hun studie een versneld promotietraject kunnen doorlopen.

Drie UEF-JSM Talent Grants van € 7.000, mogelijk gemaakt dankzij een belcampagne onder alumni in het voorjaar van 2017, gingen naar Niels Grote Beverborg, Valerie Collij en Sebastiaan Lambooij. Vijf andere Talent Grants, variërend van € 7.000 tot € 10.000 en bekostigd door de Van der Meer-Boerema Stichting, werden uitgereikt aan Rico Bense, Hagma Workel, Thijs Stutvoet, Marloes Nies en Bart van Dijken. Op www.rug.nl/alumni/jsm leest u meer over de JSM.

Waarschuwing: SCAM
Gepubliceerd op:26 oktober 2017

We raden u aan alert te zijn wanneer u benaderd wordt door de personen of organisaties met de vraag of u alumnus-ambassadeur wilt worden en in verband daarmee geld wilt overmaken. Ga hier niet op in. De Rijksuniversiteit Groningen is op geen enkele manier verbonden aan deze organisaties of personen en distantieert zich volledig van hen. We vragen alumni-ambassadeurs niet om financiële bijdragen, belcampagnes van de RUG kondigen wij altijd op onze website www.rug.nl/alumni aan, we bellen nooit vanuit het buitenland en vragen ook nooit om uw creditcardgegevens.

Verhalencafé: Gronings studentenleven in de jaren '70
Gepubliceerd op:12 oktober 2017

Studeerde u in Groningen in de roerige jaren ’70? Dan willen we graag met u in gesprek!
Kom zaterdag 28 oktober om 15.00 uur naar het Verhalencafé Gronings studentenleven in de jaren '70, in de koffiekamer op de 4e verdieping van de UB Binnenstad, Broerstraat 4, Groningen.

Wereldberoemde ‘presidentenbiograaf’ Nigel Hamilton in Broerstraat 5
Gepubliceerd op:11 oktober 2017

Het oktobernummer van alumnimagazine Broerstraat 5 opent met een interview met de Amerikaanse ‘presidentenbiograaf’ Nigel Hamilton.

Onderzoek naar place attachment bij Syrische vluchtelingen in Noord-Nederland wint Herta Macht scriptieprijs
Gepubliceerd op:11 oktober 2017

Onderzoek naar place attachment bij Syrische vluchtelingen in Noord-Nederland wint Herta Macht scriptieprijs

Nieuwe beurzen Eric Bleumink Fonds toegekend
Gepubliceerd op:01 oktober 2017

Monieb Abdelrahman Mohammed Ahmed, Ethiopiër Yeshiwas Belay, Tania Benita en Nato Rubanovi hebben dit jaar een beurs van het Eric Bleumink Fonds toegekend gekregen.

Noorderlicht verbeeldt werk van Feringa tijdens 24e Internationale Fotomanifestatie
Gepubliceerd op:18 september 2017

Van 22 oktober t/m 26 november 2017 vindt de 24e editie plaats van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie plaats. Op zeven locaties in Groningen, Eelde en Assen is werk van ruim 70 fotografen te zien rond het thema: ‘NUCLEUS - de verbeelding van wetenschap’. Opvallend onderdeel is de samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Noorderlicht. Fotograaf Jos Jansen heeft de essentie willen vastleggen van het werk van Nobelprijswinnaar prof. dr. Ben Feringa.

Viering 50 jaar Sportcentrum RUG en Hanze
Gepubliceerd op:07 september 2017

Het Sportcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen bestaat 50 jaar. Dit gouden lustrum wordt gevierd van 9 t/m 15 september 2017 onder het motto “50 years on the move”

Cursussen bij het Talencentrum, september-december 2017
Gepubliceerd op:01 september 2017

Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen biedt in de cursusperiode september-december 2017 weer veel cursussen aan: Nederlands voor anderstaligen, Nederlands voor Nederlandstaligen, Engels, Moderne Vreemde Talen en Interculturele Communicatie. De inschrijving is geopend! www.rug.nl/talencentrum

Groot deel van de collectie van UB Groningen wordt gedigitaliseerd
Gepubliceerd op:01 september 2017

Een groot aantal boeken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Groningen die niet voorkomen in de collecties van andere bibliotheken komt in aanmerking voor digitalisering en digitale ontsluiting door de Koninklijke Bibliotheek (KB). Daarnaast is een aantal boeken uit de UB-collectie geselecteerd voor digitalisering door Google.
De ruim 35.000 Groningse boeken worden in de periode 2017-2019 gedigitaliseerd. Vrije digitale toegang tot deze titels zorgt ervoor dat ze voor iedereen bruikbaar zijn en blijven.

FEB viert 10-jarig jubileum met groot lustrumfeest
Gepubliceerd op:28 augustus 2017

Tien jaar geleden fuseerden de Faculteit Economische Wetenschappen en de Faculteit Bedrijfskunde waarna ze verder gingen onder één naam: Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB). Om dit jubileum te vieren organiseert FEB een groot lustrumfeest met lezingen van FEB-hoogleraren en externen uit de bedrijfswereld, improv comedy en muziek.

Stem op onze advertentie voor de NRC Charity Awards
Gepubliceerd op:21 juli 2017

Vanaf maandag 24 juli gaat de NRC Charity Awards van start. Iedere dag publiceren NRC, nrc next en de NRC website een 2-paginagrote advertentie van een goed doel. Het Ubbo Emmius Fonds is dit jaar een van de 18 geselecteerde goede doelen die mee mogen doen.

Sonttolregisters Online zoekt vrijwilligers
Gepubliceerd op:04 mei 2017

Interesse in puzzelen, geschiedenis en oud handschrift? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Tresoar zoeken vrijwilligers om mee te helpen aan de realisatie van een unieke historische databank: Sonttolregisters Online.

New International Alumni Chapter in London
Gepubliceerd op:01 mei 2017

Over 800 University of Groningen (UG) alumni live and/or work in London, which is the highest concentration of alumni in a city outside of the Netherlands. With over 14 international alumni chapters, a chapter in London was yet to be established. This is why a first official alumni meeting was held on April 18th, 2017. Alumni hang on every word of the interesting speeches given by Simon Smits (the Ambassador of the Netherlands), Paul Polman (CEO of Unilever and chairman of the Ubbo Emmius Fund) and Sibrand Poppema (President of the UG).

Belcampagne Junior Scientific Masterclass van start
Gepubliceerd op:26 april 2017

Op maandag 1 mei start de jaarlijkse belcampagne van het Ubbo Emmius Fonds (UEF) voor de Junior Scientific Masterclass (JSM). In de gezondheidszorg is er een groeiende behoefte aan arts-onderzoekers: artsen die patiëntenzorg combineren met klinisch-wetenschappelijk onderzoek en daarmee een brug slaan tussen praktijk en onderzoek. Daarom hebben de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen in 1999 de JSM opgericht. In het JSM-programma krijgen studenten naast hun reguliere onderwijsprogramma extra cursussen en onderzoeksplekken aangeboden, zodat zij binnen het Bachelorsprogramma een 'Honours'-graad voor onderzoek kunnen behalen en/of tijdens de coassistentschappen een promotietraject kunnen volgen. Aan het eind van dit traject kunnen de studenten op dezelfde dag hun (tand)artsen-diploma behalen én promoveren.

Ieder jaar krijgen een aantal studenten een UEF-Talent Grant. Met deze beurs kunnen zij de (extra) kosten van hun onderzoek financieren. Voor de UEF-Talent Grants is de JSM afhankelijk van bijdragen van particulieren, bedrijven en instellingen. Jaarlijks houdt het UEF verschillende inzamelacties, vooral onder alumni, specifiek voor JSM. Het doel voor dit jaar is om € 22.500,- op te halen, zodat twee à drie studenten een UEF-Talent Grant kunnen ontvangen. Sinds de samenwerking met het UEF is er een totaalbedrag van € 267.590,- opgehaald en hebben er 33 studenten een beurs mogen ontvangen!

Op www.rugsteunt.nl leest u meer over de belcampagne.

Tienke Koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Gepubliceerd op:26 april 2017

Woensdag 26 april is drs. J.J. (Tienke) Koning tijdens de jaarlijkse lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Waarschuwing: SCAM Worldwide Association of Notable Alumni (WWANA)
Gepubliceerd op:10 april 2017

We raden u aan alert te zijn wanneer u benaderd wordt door de Worldwide Association of Notable Alumni (WWANA). Deze organisatie belt voor zover wij weten vanaf een buitenlands nummer alumni en zegt samen te werken met meerdere (Nederlandse) universiteiten, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen, in het opzetten van een alumni netwerk. Ze proberen u een lidmaatschap van WWANA te verkopen en vragen u om uw creditcardgegevens. Ga hier niet op in. De Rijksuniversiteit Groningen is op geen enkele manier verbonden aan de WWANA en distantieert zich volledig van deze organisatie. Belcampagnes van de RUG kondigen wij altijd op onze website www.rug.nl/alumni aan, we bellen nooit vanuit het buitenland en vragen ook nooit om uw creditcardgegevens.

Ubbo Emmius Fonds genomineerd voor NRC Charity Awards 2017
Gepubliceerd op:30 maart 2017

Het Ubbo Emmius Fonds (UEF) van de Rijksuniversiteit Groningen is genomineerd voor de NRC Charity Awards 2017.

Stichting van Prins Bernhard junior doet schenking aan onderzoek van de RUG
Gepubliceerd op:08 maart 2017

De Groninger onderzoekers Joost Kluiver en Anke van den Berg hebben een subsidie van in totaal €772.000 toegekend gekregen van de stichting Lymph&Co voor onderzoek naar lymfeklierkanker.

Opbrengst ‘Professor, bestaat God?’ voor Eric Bleumink Fonds
Gepubliceerd op:23 februari 2017

Hoogleraar Sterrenkunde Peter Barthel doneert de opbrengst van zijn nieuwe boek ‘Professor, bestaat God? aan het Eric Bleuminkfonds.

In het kader van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen konden geïnteresseerden in 2014 vragen insturen aan de universiteit. Een daarvan was van de 7-jarige Anco: ‘Professor, bestaat God?’ Natuurwetenschapper Barthel, zelf ‘kritisch lid’ van de protestantse kerk, dacht er diep over na en voerde gesprekken met theologen Carel ter Linden, Klaas Hendrikse en Harry Kuitert. ‘Nee, God bestaat niet als een persoon die in de hemel woont, de wereld bestuurt en voor jou zorgt. Het goede en mooie in deze wereld – dat is wat ik God zou willen noemen. God bestaat in hoe jij en ik leven. Als mensen voor elkaar willen zorgen, dan zie je dáár iets van God’, zo besloot hij zijn antwoord aan Anco.

Dagblad Trouw publiceerde de brief en er ontstond een heuse polemiek. Enkele theologen keurden zijn vooruitstrevende visie af. Barthel verwerpt bijvoorbeeld het scheppingsverhaal. Maar het merendeel van de reacties was lovend. De sterrenkundige werd geroemd om zijn ‘open en heldere blik’. Reden voor Barthel om zijn essay verder uit te werken en in boekvorm te verspreiden.

December campagne Eric Bleumink Fonds
Gepubliceerd op:26 januari 2017

De maand december stond bij het Ubbo Emmius Fonds in het teken van het Eric Bleumink Fonds (EBF). In de december editie van het alumnimagazine Broerstraat 5 is een acceptgiro ingesloten waarmee het EBF gesteund kon worden. Via deze weg is er momenteel al meer dan € 37.000,- gedoneerd. Via crowdfunding en door middel van de belcampagne naar de oud-studenten van de universiteit is er ruim € 23.000,- opgehaald. Daarnaast kunnen de medewerkers van de RUG en het UMCG het EBF steunen door hun kerstpakket te schenken. Het is momenteel nog niet bekend hoeveel geld hiermee is opgehaald. Daarnaast zijn er 586 vaste donateurs voor het EBF. Door de opbrengst kunnen er in september 2017 vijf studenten starten met een EBF beurs. De selectie zal in het voorjaar plaats vinden.

Faculty of Law alumnus Mutangana appointed as Prosecutor General of Rwanda
Gepubliceerd op:10 januari 2017

On 19 December 2016, with unanimous Senate approval, Faculty of Law alumnus Jean Bosco Mutangana was appointed to the position of Prosecutor General of Rwanda.

Rijksuniversiteit Groningen ontvangt aanzienlijke schenking voor fundamenteel onderzoek
Gepubliceerd op:22 december 2016

Het Ubbo Emmius Fonds van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft onlangs een zeer aanzienlijke schenking ontvangen van een alumnus. De schenker, die anoniem wenst te blijven, heeft hiervoor een Fonds op naam ingesteld. De definitieve omvang van het Fonds is nog niet bekend, omdat het afhankelijk is van toekomstige ontwikkelingen. De RUG en het Ubbo Emmius Fonds zijn de alumnus bijzonder dankbaar voor deze schenking.

Worldwide Newsletter Winter 2016 is uit
Gepubliceerd op:20 december 2016

Worldwide Newsletter Winter 2016 is uit

Oud-Groningers overheersen top drie Meest invloedrijke Nederlanders
Gepubliceerd op:19 december 2016

Wijers, Polman en Knot in top drie Volkskrant lijst Meest invloedrijke Nederlanders 2016

Alumni in Zweden lunchen met Nobelprijswinnaar Feringa
Gepubliceerd op:16 december 2016

In Zweden woonachtige RUG-alumni beleefden een bijzondere lunch tijdens de Nobel-week in Stockholm. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur Ines Coppoolse hadden zij in het prachtige ambtsgebouw een ontmoeting met Nobelprijswinnaar Ben Feringa.

Finance Award voor Masterscriptie Elizabeth van der Wagen
Gepubliceerd op:30 november 2016

Op woensdag 23 november jl. is voor de eerste keer de Finance Award uitgereikt voor de beste Finance thesis 2015-2016. De prijs is toegekend aan Elizabeth van der Wagen. De scriptieprijs is ingesteld door het Prof. Robert van de Meer Fonds, een Fonds-op-Naam binnen het Ubbo Emmius Fonds.

Ubbo Emmius Fonds leerstoel voor Ron Holzhacker
Gepubliceerd op:29 november 2016

Op 22 november gaf Ron Holzhacker zijn oratie als hoogleraar Comparative Multi-Level Governance and Regional Structure. De leerstoel behoort bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

Decembercampagne Eric Bleumink Fonds
Gepubliceerd op:24 november 2016

De decembercampagne voor het Eric Bleumink Fonds (EBF) is inmiddels een traditie. Sinds de start in 2000 hebben ruim 60 jonge, ambitieuze en zeer begaafde studenten uit de allerarmste landen een EBF beurs mogen ontvangen om aan de Rijksuniversiteit Groningen te studeren.

Winnaars UEF-JSM Talent Grants en Van der Meer-Boerema Stichting Grants
Gepubliceerd op:15 november 2016

Op dinsdag 15 november werden de UEF-JSM Talent Grants en de Grants van de Van der Meer-Boerema Stichting uitgereikt. In het MD/PhD-traject van het Junior Scientific Masterclass (JSM)-programma combineren studenten Geneeskunde en Tandheelkunde hun reguliere opleiding met wetenschappelijk onderzoek zodat ze al tijdens hun studie  een versneld promotietraject kunnen doorlopen.

Drie UEF-JSM Talent Grants van € 8.000, mogelijk gemaakt dankzij een belcampagne onder alumni in het voorjaar van 2016, gingen naar Willemijn van Rijt, Ryanne Hijmans en Marlies Ketelaar. Vier andere Talent Grants, variërend van  € 5.000 tot € 10.500 en bekostigd door de Van der Meer-Boerema Stichting, werden uitgereikt aan Jan Brouwer, Olaf Geerse, Andries Groen en Joost Hof.

Van der Meer-Boerema Stichting honoreert vier onderzoeksbeurzen
Gepubliceerd op:08 november 2016

De Van der Meer-Boerema Stichting honoreert vier onderzoeksbeurzen via het Ubbo Emmius Fonds van de RUG. De beurzen zijn toegekend aan een viertal Geneeskunde studenten die tijdens hun studie wetenschappelijk onderzoek doen op gebied van oncologie. Deze financiele steun dient als extra 'bench fee' voor het onderzoek van de studenten.

Gronings iGEM team wint gouden medaille!
Gepubliceerd op:02 november 2016

Van 27 t/m 31 oktober streed het team van de Rijksuniversiteit Groningen tegen meer dan 300 teams van universiteiten uit de hele wereld in de iGEM competitie. In Boston, tijdens de finale, presenteerden zij hun hypermoderne biologische machine. Deelname was mede mogelijk dankzij een belcampagne en crowdfundingsactie onder (oud-)studenten. Het iGEM-team is geen wereldkampioen geworden, maar de studenten gaan toch niet met lege handen naar huis. Het won namelijk een gouden medaille in de categorie ‘Information Processing’.

Eerste bijeenkomst jonge alumni groot succes!
Gepubliceerd op:27 oktober 2016

Op dinsdagavond 25 oktober vond de eerste bijeenkomst voor jonge alumni van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) plaats. Om oud-studenten tot 35 jaar een professioneel en sociaal netwerk te bieden wil de RUG, in samenwerking met haar jonge alumni, een jonge alumni netwerk opzetten. Het netwerk biedt, door middel van evenementen, een unieke kans om in contact te komen met andere jonge alumni die zich in dezelfde (carrière)fase bevinden. Maar ook om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en actief aan de slag te gaan met je carrière.

Worldwide Newsletter Herfst 2016 is uit
Gepubliceerd op:13 oktober 2016

Worldwide Newsletter Herfst 2016

Eric Bleumink Fonds bursalen 2016 - 2017
Gepubliceerd op:27 september 2016

Het Eric Bleumink Fonds (EBF) verstrekt beurzen aan talentvolle studenten uit ontwikkelingslanden. Dankzij zo’n beurs kunnen zij zich verder ontplooien als persoon en een leidende bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun eigen land.

Sinds 2000, het jaar van oprichting, heeft het EBF al meer dan vijftig beurzen toegekend. Meer dan vijftig jonge, ambitieuze en zeer begaafde mensen hebben zo een aanvullende studie kunnen volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier maakten ze kennis met de voor ons zo ‘gewone’ academische cultuur, de echte wetenschappelijke bibliotheken, de internationale contacten. Zaken die in Nederland heel normaal zijn maar in hun vaderland vaak ontbreken.
Eerste bijeenkomst voor jonge RUG-alumni (25 oktober)
Gepubliceerd op:21 september 2016

Op dinsdagavond 25 oktober 2016 wordt in Groningen de eerste bijeenkomst voor jonge RUG-alumni georganiseerd. Gijs Nillessen, alumnus en eigenaar van Speak art, zal deze avond een presentatietraining verzorgen. De training geeft inzicht in de verschillende aspecten die komen kijken bij het geven van een krachtige presentatie. Na afloop is er tijdens de borrel de mogelijkheid om na te praten en te netwerken.

Tom Kliphuis, CEO VGZ, spreekt over rol zorgverzekeraar bij Alumnikring 't Gooi op 3/10
Gepubliceerd op:08 september 2016

Op 3 oktober 2016 is Tom Kliphuis gastspreker tijdens de bijeenkomst van Alumnikring 't Gooi. Tom is RUG-alumnus bedrijfskunde en CEO van VGZ, de op één na grootste zorgverzekeraar van Nederland. Hij gaat spreken over het Nederlandse zorgstelsel en gaat graag de discussie aan over de rol van verzekeraars versus die van dokters, werkt de marktwerking in de zorg, of hoe houden we de zorg betaalbaar?

Koninklijke Van Wijhe Verf steunt onderzoek ter ere van 100-jarig bestaan
Gepubliceerd op:01 juni 2016

Ter ere van haar 100-jarig bestaan heeft familiebedrijf Koninklijke Van Wijhe Verf geld ingezameld voor het onderzoek van Kathrin Thedieck, Rosalind Franklin Fellow bij de afdeling Kindergeneeskunde van het UMCG.

Gift van 1.500 voor Eric Bleumink Fonds
Gepubliceerd op:20 mei 2016

Het bestuur van de Vereniging Golfkartonindustrie stelde  € 1.500 ter beschikking aan het Eric Bleumink Fonds naar aanleiding van het afschied van alumnus Toon Schrijver als directeur.

Belcampagne Junior Scientific Masterclass van start
Gepubliceerd op:11 april 2016

De jaarlijkse belcampagne voor de Junior Scientific Masterclass gaat op 11 april 2016 van start.

Ruben van Gogh schrijft verjaardagsgedicht 'Hertentamen'
Gepubliceerd op:21 maart 2016

Ruben van Gogh schrijft nieuwe verjaardagsgedicht 2016

Singapore internships made available by RUG alumni
Gepubliceerd op:19 januari 2016

Singapore internships available to RUG students - Working Experience Program Singapore

Opening modelfabrieksstraat Tools & Materials Fund
Gepubliceerd op:15 december 2015

Het Tools & Materials Fund is opgezet om geld te werven voor hoogwaardige onderwijsfaciliteiten in het bèta-onderwijs.

COWOG-fonds stelt prijs Docent van het Jaar beschikbaar
Gepubliceerd op:11 december 2015

Het COWOG-fonds is een nieuw Fonds op Naam dat valt onder het Ubbo Emmius Fonds. Het fonds is voortgekomen uit het voormalig Centrum Onderzoek en Ontwikkeling van Hoger Onderwijs Groningen. Vanaf 2016 zal het COWOG-fonds de prijs voor de Docent van het Jaar van de Rijksuniversiteit Groningen ter beschikking stellen. De prijs bestaat uit een bedrag van € 7.500.

Decembercampagne Eric Bleumink Fonds
Gepubliceerd op:11 december 2015

Het Eric Bleumink Fonds is het oudste Fonds op Naam van het UEF. Al vijftien jaar worden er fondsen geworven voor beurzen voor het EBF. Met succes: sinds de start in 2000 hebben 56 jonge, ambitieuze en zeer begaafde studenten uit de allerarmste landen een EBF Talent Grant ontvangen. Ieder jaar in december wordt er een inzamelingscampagne voor het EBF gehouden. De traditionele acceptgiro-actie in december is de laatste jaren uitgebreid met een belcampagne, een crowdfundingactie, een mailing en een kerstpakkettenactie onder de medewerkers van de RUG en het UMCG.

50.000 euro voor onderzoek blaarziekte EB
Gepubliceerd op:10 december 2015

Eleven Flowers Fund heeft € 50.000 beschikbaar gesteld voor het onderzoeksproject van Petra de Graaf naar de blaarziekte Epidermolysis Bullosa (EB).

Ronald Holzhacker UEF bijzonder hoogleraar
Gepubliceerd op:08 december 2015

Ronald Holzhacker wordt UEF bijzonder hoogleraar op de leerstoel ‘Comparative multi-level governance and regional structure’ bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Dit werd bekend gemaakt tijdens de conferentie 'Governance and Sustainable Society in Southeast Asia' in het Rijksmuseum op 19 november waar Holzhacker onder meer het boek Decentralization and Governance in Indonesia presenteerde. Ronald Holzhacker is oprichter van de SInGA (Spirit Indonesia Groningen) onderzoeksgroep die zich richt op governance en sustainable society. De groep bestaat momenteel uit negen promovendi afkomstig uit Indonesië, met een beurs van de Wereldbank, het Indonesische Ministerie van Financiën en het Nederlandse NUFFIC-programma. De leerstoel wordt mede mogelijk gemaakt door Unilever Indonesia en Shell Indonesia.

Koninklijke onderscheiding voor Jaap van Manen
Gepubliceerd op:03 december 2015

Donderdag 3 december ontving prof. dr. J.A. van Manen ter gelegenheid van zijn emeritaat een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester P.E.J. den Oudsten van de gemeente Groningen. Van Manen is hoogleraar Corporate Governance bij de afdeling Accountancy van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Nederland en Indonesië; onderzoekers en kunst komen samen in het Rijksmuseum
Gepubliceerd op:18 november 2015

Meer dan 25 PhD studenten, afkomstig uit Zuidoost Azië en studerend in Nederland, België en Engeland, zullen deelnemen aan de conferentie 'Governance and Sustainable Society in Southeast Asia' die zal plaatshebben van 18 - 20 november 2015 in Amsterdam.

Lense Koopmans overleden
Gepubliceerd op:02 november 2015

Dit weekend bereikte ons het droevige bericht dat oud-UEF-bestuurslid en alumnus Lense Koopmans op 30 oktober is overleden. Hij was in 1996 nauw betrokken bij de oprichting van het Ubbo Emmius Fonds en maakte tot eind 2013 deel uit van het bestuur van ons fonds.

RUG-alumnus hoogste ambtenaar in Europa
Gepubliceerd op:09 september 2015

Alexander Italianer, die zijn universitaire opleiding econometrie en vervolgens zijn PhD voltooide aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen, is sinds 1 september de nieuwe Secretaris Generaal van de Europese Commissie.

Zuid Afrikaans filosoof en apartheidcriticus Johan Degenaar overleden
Gepubliceerd op:12 augustus 2015

De vooraanstaande Zuid Afrikaanse filosoof Johan Degenaar is op 22 juli 2015 overleden. Degenaar studeerde in Stellenbosch en in Groningen.

Ubbo Emmius Fonds nieuwe shirtsponsor eredivisionist Donitas Dames 1
Gepubliceerd op:22 juni 2015

Stichting Ubbo Emmius Fonds (UEF) van de Rijksuniversiteit Groningen is de nieuwe shirtsponsor van G.S.V.V. Donitas Dames 1. Het UEF streeft ernaar onder RUG-alumni, studenten en relaties de komende vier jaar jaarlijks 15.000 euro te werven om de ambitieuze plannen van Donitas te ondersteunen. Het UEF faciliteert de fondsenwerving onder meer via een crowdfundingcampagne op http://studenten.rugsteunt.nl. Het studentenvolleybalteam uit Groningen keert komend seizoen na twaalf jaar terug in de eredivisie onder de naam Ubbo Emmius Fonds – Donitas.

Diamanten brengen geheimen van kankercel in beeld
Gepubliceerd op:16 juni 2015

Onderzoekster Romana Schirhagl van het Universitair Medisch Centrum Groningen zoekt steun bij het publiek voor een nieuwe vorm van kankeronderzoek. Schirhagl wil minuscuul kleine diamantjes inbrengen in levende kankercellen.

RUG-afstudeergeschenk Album Amicorum wint internationale prijs
Gepubliceerd op:11 juni 2015

De Council for Advancement and Support of Education (CASE) heeft een Gold Award toegekend aan het Album Amicorum, het afstudeergeschenk van de Rijksuniversiteit Groningen. Het boek krijgt de prijs vanwege ‘its beautiful design, compelling sense of place, and contemporary take on an old concept’. CASE - met hoofdvestiging in de VS - wordt gezien als 's werelds belangrijkste organisatie van professionals die zich bezighouden met communicatie, alumnibeleid en fondsenwerving in het hoger onderwijs.

EBF alumna Shayera Moula overleden
Gepubliceerd op:03 juni 2015

Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat Shayera Moula, oud Eric Bleumink Fonds student, is overleden aan de complicaties van een infectieziekte die ze drie weken geleden had opgelopen.

Vacature: Junior Fondsenwerver
Gepubliceerd op:14 april 2015

Vacature Junior Fondsenwerver bij Alumnirelaties & Fondsenwerving (A&F)/Ubbo Emmius Fonds

Belcampagne voor Junior Scientific Masterclass start goed
Gepubliceerd op:31 maart 2015

Maandag 30 maart is de nieuwe belcampagne voor de Junior Scientific Masterclass (JSM) van start gegaan met een opbrengst van € 1.240,-. Elk jaar bellen studenten van de Alumnidesk van het Ubbo Emmius Fonds van de universiteit met oud-studenten om geld te vragen voor beurzen voor JSM-studenten. De JSM-opleiding biedt studenten de mogelijkheid zich al tijdens hun reguliere studie extra te bekwamen in wetenschappelijk onderzoek.

Ruim € 4 ton voor zaai-aardappel
Gepubliceerd op:27 februari 2015

De projectgroep Science, Technology and Innovation Network Groningen for Sustainability ( STINGS ), heeft met een consortium bestaande uit Rathenau Instituut, Solynta, Kramp Varsseveld en de  WUR een NWO subsidie van € 375.000 binnengehaald voor onderzoek in het kader van hybride potato breeding ('de zaai-aardappel'). Dankzij aanvullende financiering wordt er in totaal ruim € 4 ton in dit project geïnvesteerd.

Monica Arac de Nyeko Alumnus van het Jaar 2014
Gepubliceerd op:02 december 2014

De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Oegandese schrijfster en humanitair specialist van UNICEF Monica Arac de Nyeko verkozen tot Alumnus van het Jaar 2014.