AlumniNieuws

Resultaten Alumnimonitor 2007

31 juli 2008

Elk najaar krijgen afgestudeerden van de Rijksuniversiteit Groningen het verzoek mee te werken aan het landelijk onderzoek naar ervaringen van afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Dit onderzoek wordt in opdracht van de VSNU uitgevoerd door het Universitair Onderwijscentrum Groningen.

Afgelopen najaar hebben studenten die tussen 01/10/ 2005 en 30/9/2006 zijn afgestudeerd het verzoek gekregen mee te werken aan de RUG alumnimonitor. In totaal is naar ruim 2900 pas afgestudeerden van de Rijksuniversiteit Groningen een vragenlijst verstuurd. Ruim 900 alumni hebben een enquête geretourneerd aan het UOCG. De respons voor deze afname komt daarmee uit op 31 procent.

Actuele situatie

Maar liefst 90% van de afgestudeerden heeft een baan gevonden na het afstuderen. Op het moment van afname is 4% nog aan het studeren en geeft 5% aan werkeloos te zijn. Soortgelijke percentages zien we bij de overige universiteiten in Nederland. Ook hier is 90% van de alumni in het bezit van een baan, 5% is nog aan het studeren en 3% geeft aan werkeloos te zijn.

Bruto start salaris

De pas afgestudeerden is gevraagd een indicatie te geven van het bruto startsalaris. Het bruto start salaris ligt op moment van afname op 2397 euro voor alumni van de RUG. Bij de overige universiteiten ligt het startsalaris iets hoger op 2499 euro.

Aansluiting opleiding- arbeidsmarkt

De jonge alumni zijn zeer tevreden over de aansluiting tussen de opleiding en de arbeidsmarkt. 81% geeft aan dat de opleiding een goede basis vormt om te starten op de arbeidsmarkt. Maar liefst 96% geeft aan dat de opleiding een goede basis vormt voor het ontwikkelen van kennis en vaardigheden.

Mobiliteit

Er is aan de alumni of ze een functie hebben gevonden in de provincie Groningen of een aangrenzende provincie. De afgestudeerden van de Rijksuniversiteit Groningen zijn redelijk mobiel: 57% vindt namelijk een functie in een andere provincie. Bij de overige universiteiten is dit slechts 20%.

Tot slot

Op basis van de onderzoeksgegevens worden jaarlijks een universitair en een facultair rapport gemaakt. Dit jaar zullen de rapportages rond de zomer verschijnen. Tenslotte vindt in het najaar van 2008 een nieuw onderzoek plaats. De pas afgestudeerde bachelor- en masterstudenten zullen weer benaderd worden met het verzoek hieraan mee te werken. De onderzoekershopen ook dan weer op een enorme respons.

Laatst gewijzigd:06 augustus 2014 11:04