Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Andringa, dr. Tjeerd

Tjeerd Andringa

Expertise

Kunstmatige intelligentie, geluidsherkenning door computers, geluidsoverlast

Curriculum vitae

Dr. Tjeerd C. Andringa (1964, Leeuwarden) studeerde natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is universitair hoofddocent Auditory Cognition bij de afdeling Kunstmatige Intelligentie. Daarnaast is hij als senior onderzoeker betrokken bij INCAS3, een onderzoeksinstituut op het gebied van cognitieve sensortechnologie. Andringa doet onder meer onderzoek naar geluidsherkenning en naar de perceptie van geluid en geluidsoverlast. Tevens is hij betrokken bij grote EU-projecten op het gebied van Soundscapes en Cognitive Systems.

Andringa was nauw betrokken bij de ontwikkeling van computerprogramma’s waarmee geluid kan worden geanalyseerd. Deze software wordt ingezet door de politie Groningen. Via geluidsensoren in camera’s wordt de binnenstad in de gaten gehouden en dankzij de analysesoftware kan agressief gedrag onmiddellijk worden gelokaliseerd. Op dit moment is hij betrokken bij SensorCity in Assen.

Sinds 2008 richt Andringa zich vooral op soundscape-onderzoek en in het bijzonder op de wijze waarop geluid positieve en negatieve invloed kan hebben op ons functioneren en ons in extreme gevallen zelfs ziek kan maken. Hij maakt hierbij onderscheid tussen horen, een onbewust proces dat aandacht trekt naar opvallende geluiden, en luisteren, een proces waarbij we onze kennis gebruiken om aandacht selectief op een bepaald deel van het geluid te richten. Geluidsoverlast ontstaat wanneer ons horen ons dwingt te luisteren naar iets waar we niet naar willen luisteren.

Eerder in het nieuws

Contact, meer informatie en artikelen

Zie de website van Andringa

Laatst gewijzigd:23 maart 2018 15:13