Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Postmes, prof.dr. Tom

Tom Postmes
Tom Postmes

Expertise

Groepsgedrag, massagedrag, conflict, sociale identiteit en communicatietechnologie

Curriculum vitae

Tom Postmes is hoogleraar Sociale Psychologie. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, en was van 2004 tot 2008 hoogleraar aan de University of Exeter. Postmes won diverse internationale prijzen, onder meer onderzoeks-fellowships van de KNAW (1998) en Britse ESRC (2003). Zijn publicaties verschenen in vooraanstaande tijdschriften in meerdere disciplines: onder meer psychologie, communicatiewetenschap 
en bedrijfskunde.

Postmes onderzoekt hoe mensen elkaar beïnvloeden in denkwijzen en gedrag. Alhoewel de westerse mens zichzelf graag ziet als een onafhankelijk individu, zijn mensen erg gevoelig voor modes, normen en sociale structuren. Dit blijkt uit allerhande vormen van massagedrag: op de beurs, op de werkvloer, bij een ouderwetse demonstratie of een moderne, via internet georganiseerde flashmob. Postmes' onderzoek laat zien dat alledaagse communicatie leidt tot dit soort massagedrag. Dit is meer dan alleen imitatie: communicatie vormt de aanzet tot nieuwe normen, waarden en sociale identiteiten. Daarnaast doet hij met collega-onderzoekers en de dansgroep Random Collision onderzoek naar de sociale impact van het kijken naar een dansvoorstelling.

Postmes is coördinator van het Kenniscentrum Aardbevingen en Duurzame Ontwikkeling (KADO) van de RUG en onderzoekt in het project Gronings Perspectief onder meer de veiligheid, gezondheid en het toekomstperspectief in Groningen in relatie met de aardbevingen.

Video

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie

Medewerkerspagina

Laatst gewijzigd:21 november 2018 11:25
printView this page in: English