Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Nauta, prof.dr. Lodi

Lodi Nauta (foto: Henk Thomas)

Expertise

Geschiedenis van de filosofie, i.h.b. middeleeuwen, renaissance en Verlichting

Curriculum vitae

Lodi Nauta (Groningen, 1966) is hoogleraar Geschiedenis van de Filosofie. Na een propedeuse biologie studeerde hij filosofie en mediëvistiek in Groningen en York (UK) en promoveerde hij in 1999 cum laude. Voor zijn dissertatie en andere publicaties ontving hij in 2000 de Keetje Hodshon Prijs van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. In 2001 ontving hij een Vidi-beurs van NWO. In 2005 benoemde de KNAW hem tot lid van De Jonge Akademie, gevolgd door een lidmaatschap van de KNAW in 2011, en lidmaatschap van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Weterschappen in 2017. In 2008 was hij visiting professor aan Villa I Tatti, The Harvard University Center for Renaissance Studies in Florence. In 2009 ontving hij van NWO een Vici-beurs voor zijn onderzoek ‘Humanists as Philosophers: The Place of Renaissance Humanism in the History of Thought’.

Nauta publiceerde vele artikelen en diverse boeken over de geschiedenis van de filosofie, waaronder een meermalen bekroond werk over de zeer invloedrijke humanist Lorenzo Valla. Zijn onderzoek en onderwijs richt zich op de periodes van vernieuwing in het westerse denken en de cultuur: de renaissance van de twaalfde eeuw, de tijd van het opkomend humanisme in de vijftiende eeuw, het ontstaan van de vroegmoderne filosofie in de zeventiende eeuw en de Verlichting. De laatste jaren richt Nauta’s onderzoek zich op de filosofische dimensie van het humanisme in de Renaissance.
Sinds 2013 is Nauta decaan van de Faculteit Wijsbegeerte.

In 2016 werd Nauta voor zijn werk onderscheiden met de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland: de Spinozapremie. De Spinozapremie levert de winnaar niet alleen eer op, maar ook 2,5 miljoen euro aan onderzoeksbudget. Lodi Nauta heeft in de loop van de tijd, mede dankzij VIDI en VICI subsidies, een omvangrijke groep van promovendi en postdocs opgebouwd. Dankzij de premie kan Nauta een nieuwe onderzoeksgroep opbouwen, zodat – voor geesteswetenschappelijke begrippen – grootschalig onderzoek mogelijk wordt.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie