Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Kuiper, prof.dr. Yme

Yme Kuiper

Expertise

Antropologie van religies, elites, leiderschap, historische landgoederen

Curriculum vitae

Yme Kuiper is sinds 2006 bijzonder hoogleraar Historische, culturele en religieuze antropologie, vanwege de Stichting Groninger Universiteitsfonds, aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap. Hij onderzoekt de historische en culturele inbedding van actuele veranderingen in de verhouding tussen religie, samenleving en cultuur. Onderzoekthema's zijn onder meer: de complexe relatie tussen religieuze mobilisatie en de opleving van nationalisme en etnisch besef- zoals die zich nu overal in de wereld manifesteert - en de rol van traditionele en nieuwe vormen van religiositeit in het huidige Nederland. Kuiper studeerde sociologie en culturele antropologie in Groningen en promoveerde er in 1993 aan de Faculteit der Letteren op het proefschrift 'Adel in Friesland 1780-1880'. Dit standaardwerk werd tweemaal met een wetenschappelijke prijs bekroond. Ook publiceert hij over onderwerpen uiteenlopend van sportgeschiedenis (Abe Lenstra) tot literatuur (Louis Couperus en W.F. Hermans).

Begin 2012 verscheen van Yme Kuiper en Jacob van Sluis een interview met de bekende historicus Jonathan Israel. Per 1 september 2012 is Kuiper tevens bijzonder hoogleraar Historische buitenplaatsen en landgoederen.

Hebben we leiders nodig? (Kuiper in het derde onderdeel)

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie