Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Romeijn, prof. dr. Jan-Willem

Jan-Willem Romeijn
Jan-Willem Romeijn

Expertise

Kansberekening, wetenschapsfilosofie

Curriculum vitae

Jan-Willem Romeijn (1975) is hoogleraar wetenschapsfilosofie. HIj studeerde natuurkunde en wijsbegeerte in Utrecht. Beide opleidingen rondde hij cum laude af. In 2005 promoveerde hij cum laude aan de RUG in de wijsbegeerte op een proefschrift over inductief redeneren. Romeijn richt zich in zijn onderzoek op kansen, waarschijnlijkheidstheorie, wetenschapsfilosofie en psychologische meettheorie. Daarnaast geeft hij onderwijs in vakken als wetenschapsfilosofie en filosofie van de natuurkunde.

In 2009 werd Romeijn verkozen tot Docent van het Jaar aan de RUG. In 2010 ontving hij van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vidi-subsidie. Deze subsidies zijn bestemd voor getalenteerde onderzoekers, om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Romeijn gaat met de subsidie onderzoek doen naar de aard van kansen en naar de statistische methoden waarmee in wetenschap en bedrijfsleven kansen worden bepaald.

Volgens wetenschapsfilosoof Romeijn zal de geruchtmakende 'ontdekking' van het CERN van neutrino's die sneller gaan dan het licht hoe dan ook waardevolle inzichten opleveren. Als de bevindingen kloppen, moeten belangrijke natuurkundige inzichten worden aangepast. En kloppen ze niet, dan vormen ze interessant studiemateriaal voor wetenschapsfilosofen. Lees hierover 'Meetfout of niet: Neutrino-onderzoek CERN biedt waardevolle inzichten'

Video

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie

Laatst gewijzigd:17 januari 2019 14:24
printView this page in: English