Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Hemelrijk, prof.dr. Charlotte

Charlotte Hemelrijk

Expertise

Gedragsbiologie, zelforganisatie bij apen, vogels, vissen

Curriculum vitae

Charlotte Hemelrijk is hoogleraar zelforganisatie van sociale systemen. Bij de vakgroep Behavioural ecology and self-organisation houdt zij zich bezig met primaten, vissen en vogels. Hemelrijk studeerde biologie en is gepromoveerd op sociaal gedrag bij chimpansees. Van 1991 tot 2003 was ze verbonden aan het laboratorium voor kunstmatige intelligentie aan de universiteit van Zürich. Daar heeft zij onderzoek gedaan naar kunstmatige sociale systemen en verwierf zij haar Habilitation.

In 2003 is Hemelrijk aangesteld als Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarna ze in 2006 begon als hoogleraar Zelforganisatie van sociale systemen. Met computermodellen onderzoeken Hemelrijk en haar vakgroep in welke mate complexe natuurfenomenen ontstaan via zelforganisatie, als een bijeffect van interactie tussen individuen en hun sociale en fysieke omgeving. Ze doet onder meer onderzoek naar spreeuwenzwermen en visscholen.

Eerder in het nieuws

Meer informatie en contact