Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Bastiaanse, prof.dr. Roelien

Roelien Bastiaanse

Expertise

(Neuro)linguïstiek, afasie, hersenletsel en taal

Curriculum vitae

Roelien Bastiaanse is hoogleraar neurolinguïstiek. Zij heeft Nederlands gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is via Brussel, waar zij onderzoek deed naar 'language pathology', naar Groningen gekomen. Aan de RUG is zij gepromoveerd op het onderwerp afasie, een taalstoornis die optreedt na hersenletsel. Bastiaanse is inmiddels uitgegroeid tot vermaard onderzoeker op het terrein van storingen in het gebruik van werkwoordtijden en grammaticale disorders. Het gaat haar daarbij om de linguïstische en neurologische implicaties van afasie, maar ook om de implicaties van het onderzoek voor de meer praktische kant van diagnose en behandeling van afasie.

Bastiaanse was nauw betrokken bij de organisatie van het internationaal congres Science of Aphasia aan de RUG. Het was voor het eerst dat dit congres in Nederland plaatsvond. Op het congres werden lezingen gegeven door internationaal vooraanstaande neurologen, neuropsychologen, neurolinguïsten en logopedisten over onder meer de laatste ontwikkelingen op het gebied van afasieonderzoek, de nieuwste onderzoekstechnologieën en nieuwe digitale therapieën voor afasiepatiënten. Groningen is – ook internationaal gezien – een van de leidende instituten op het gebied van taalstoornissen.

Recentelijk heeft ze een applicatie voor een tabletcomputer ontwikkeld, ter vervanging van taaltesten op papier. In de eerste proeffase werd dit enthousiast ontvangen door zowel therapeuten als patiënten. Binnenkort wordt deze unieke, wereldwijd eerste afasiediagnostiek op de tablet uitgegeven.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie