Over onsNieuws en agendaNieuws

Bijna 2 miljoen euro subsidie voor nieuw datacentrum ruimtesonde Euclid

Geodienst RUG ontvangt daarnaast 200.000 euro NWO-subsidie voor online ontsluiten archeologische vondsten
11 februari 2016

Prof.dr. Edwin Valentijn van de Rijksuniversiteit Groningen en zijn collega prof.dr. Koen Kuijken van de Universiteit Leiden ontvangen 1.985.000 euro subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Het geld gaat naar een nieuw datacentrum waar over enkele jaren data van de Euclid-satelliet zullen worden verwerkt. Euclid is de volgende kosmische missie van de European Space Agency (ESA).

Vanuit de RUG zijn het Kapteyn Instituut (het onderzoeksinstituut voor sterrenkunde) en het Centrum voor Informatie Technologie bij het project betrokken.

Ook subsidie voor digitaal ontsluiten archeologische vondsten

De Geodienst van de RUG krijgt van NWO 200.000 euro subsidie voor de ontwikkeling van een online database in het kader van het project Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) van hoogleraar Nico Roymans van de Vrije Universiteit. Via deze database moeten alle oudheidkundige voorwerpen van metaal die door particulieren in de grond worden gevonden, beschikbaar komen voor wetenschappers, erfgoed-experts en planologen. Vondsten van particulieren zijn erg waardevol voor professionele archeologen, maar komen zelden bij hen terecht. De NWO-bijdrage voor het PAN-project bedraagt in totaal 1.862.000 euro.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:20