Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsNieuwsarchief

Onderzoek ‘dark tourism’ en emoties krijgt impuls

14 oktober 2015

Het reizen naar conflictgebieden, ‘hot spots’ en historische plaatsen waar zich duistere gebeurtenissen hebben afgespeeld is een nauwelijks bestudeerd fenomeen. Toch gaat het om grote aantallen toeristen, voor wie dat emotioneel en therapeutisch kan werken of kan leiden tot meer zelfinzicht. Dorina Buda bestudeert deze vorm van reizen, die bekend staat als ‘dark tourism’. Deze zomer ontving zij een Veni-subsidie en onlangs verscheen haar nieuwste boek Affective Tourism: Dark Routes in Conflict.

Momenteel ontvluchten honderdduizenden mensen gebieden die getroffen zijn door oorlog, natuurgeweld of armoede. Tegelijkertijd leiden locaties waar nu of vroeger vreselijke gebeurtenissen hebben plaatsvonden tot grote belangstelling en fascinatie. Jaarlijks bezoeken vele toeristen de slagvelden van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, Auschwitz of bijvoorbeeld Ground Zero in New York. Ook conflictgebieden, zoals de Gazastrook en Noord-Korea, trekken bezoekers die de spanning en dreiging emotioneel willen ervaren. Van hun aanwezigheid gaat bovendien invloed uit op de lokale bevolking en het conflict ter plaatse. Al deze aspecten komen aan de orde in het onderzoek van Buda naar ‘dark tourism’.

Meer informatie

Video's RUG

Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering.
Andere video's staan in onze videoportal.

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 14:34

Meer nieuws