Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Grote EU-subsidie voor onderzoek aan peroxisomen

Prof. dr. Ida van der Klei coördineert onderzoek PerFuMe
13 maart 2013

Het consortium PerFuMe van elf onderzoeksgroepen aan universiteiten, medische centra en bedrijven krijgt een subsidie van 3,9 miljoen euro van het EU Marie Curie fonds voor het trainen van jonge wetenschappers op het gebied van peroxisoom biologie. Coördinator van het PerFuMe-onderzoek is de Groningse hoogleraar moleculaire celbiologie prof. dr. Ida van der Klei. Met de subsidie, die een looptijd heeft van vier jaar, kunnen twaalf promovendi en vier postdoc onderzoekers worden aangesteld.

Meer kennis over het functioneren van peroxisomen is belangrijk voor de ontwikkeling van therapieën voor peroxisomale ziekten, maar kan ook worden toegepast in de landbouw en de biotechnologie. Peroxisomen zijn organellen in de biologische cel. Ze lijken enigszins op mitochondria, de energiefabriekjes in de cel, met dit verschil dat over de functies van peroxisomen pas vrij recentelijk meer bekend is geworden. Het slecht functioneren van peroxisomen in de mens kan leiden tot zeer ernstige ziekten. Op het gebied van de peroxisoom biologie moet nog veel onderzoek worden verricht.

PerFuMe (PERoxisome FUnction MEtabolism) brengt voor de eerste keer expertise uit verschillende disciplines bij elkaar. Deelnemers van het consortium komen van gerenommeerde instituten en universiteiten in Nederland (RUG, UMCG en AMC), Engeland, Duitsland, Noorwegen en Zweden.

Meer informatie: prof. dr. Ida van der Klei

Laatst gewijzigd:20 juni 2022 10:26
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...