Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Gouden medaille voor Groningse deelnemers iGEM 2010

11 november 2010

Groningse studenten zijn deze week in de International Genetically Engineered Machine wedstrijd (iGEM 2010) in Boston geëindigd in de hoogste categorie. Voor deze prestatie ontving het team een gouden medaille.

De studenten ontwierpen een bacterie die kan dienen als milieuvriendelijke coating om ongewenste aangroei op schepen tegen te gaan. Daarmee kunnen de schepen brandstof besparen.

De iGEM is een jaarlijkse wedstrijd voor studenten die zich bezighouden met Synthetische Biologie. De deelnemers werken aan een onderzoeksproject, waarin een bacterie zodanig wordt (her)ontworpen dat hij een bepaalde functie kan vervullen. Het onderzoek wordt gepresenteerd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, dit jaar van 5 tot 8 november.

Studenten die deelnemen aan de iGEM competitie, ontvangen in het begin van de zomer een kit met biologische onderdelen en componenten uit de Registry of Standard Biological Parts van het MIT. Tijdens de zomer gebruiken ze die in combinatie met eigen ontwerpen om nieuwe biologische systemen te maken.

De Groningse studenten namen deel met een Bacillus subtilis bacterie die ze zo hadden aangepast dat hij hydrofobe (waterafstotende) eiwitten kan produceren. De bacterie vormt een stevige laag op oppervlakken en kan als coating fungeren.

Het Groningse team bestaat uit twaalf studenten uit verschillende studierichtingen (biologie, scheikunde, informatica, kunstmatige intelligentie, biotechnologie en journalistiek).

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. O.P. Kuipers, tel. 050-363 2093/2092, e-mail: o.p.kuipers rug.nl

Zie ook: www.igem.org

Laatst gewijzigd:13 oktober 2022 08:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei