Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuws

Verfijn uw zoekopdracht

Herstel standaardwaarden
check form
  • Nieuws per interessegebied

  • Nieuws per onderwerp

  • Nieuws van

  • Nieuws per doelgroep

Nieuws doorzoeken

Zoeken naar nieuwsberichten van dit kalenderjaar. Oudere berichten kunt u vinden in het archief.

Search form

Resultaten 1 - 10 / 31*

Alcoholgebruik heeft groot effect op Europese sterftecijfers
Datum:09 januari 2019

Het hoge alcoholconsumptieniveau in Europa vormt een grote zorg voor de volksgezondheid. De verschillen in alcoholgebruik en drinkpatronen binnen Europa – vooral Oost-Europese mannen vertonen hoog en riskant alcoholgebruik – spelen een belangrijke rol in de waargenomen verschillen in sterftecijfers tussen Europese landen. Dat conludeert Sergi Trias Llimós.

Voorzieningen verzorgingsstaat geen magneet voor migratie binnen Europa
Datum:09 januari 2019

De meeste EU-migranten verhuizen naar een ander land tijdens levensfases waarin zij niet of nauwelijks afhankelijk zijn van de verzorgingsstaat. Er is dan ook weinig bewijs dat het niveau van sociale voorzieningen in het land van bestemming een belangrijke motivatie vormt voor migratie tussen Europese landen. Dat concludeert Petra de Jong in haar proefschrift Between Welfare and Farewell. The Role of Welfare Systems in Intra-European Migration Decisions .

Nieuwe manier van tentamens maken: eerst individueel, daarna samen
Datum:18 december 2018

Op 11 december is bij Ruimtelijke Wetenschappen voor het eerst een digitaal two-stage tentamen afgenomen. Hierbij maken studenten het tentamen eerst individueel. Meteen daarna maken ze hetzelfde tentamen nog een keer, ditmaal in een groepje waarbij over elke vraag gediscussieerd kan worden.

Nieuwe mastertrack Ruimtelijke Wetenschappen: Islands and Sustainability
Datum:10 december 2018

Vanaf september 2019 kunnen studenten beginnen aan de nieuwe Engelstalige track ‘Islands and Sustainability’. Dit is een track binnen de Research Master in Spatial Sciences en combineert een gedegen opleiding in wetenschappelijk onderzoek met een specialisatie in eilanden en duurzaamheid.

Masterstudent Bettina Hünteler wint NIDI-NVD Master Thesis Award
Datum:30 november 2018

Dit jaar is de prijs gewonnen door Bettine Hünteler, die haar scriptie schreef over ‘Spatial immobility related to the family: Do geographic proximity to the parents and intergenerational support exchange matter for migration decisions within Germany?’.

Familie belangrijk bij keuze woonplaats
Datum:26 november 2018

Bij veel mensen speelt familie een grote rol bij de beslissing om wel of niet binnenlands te verhuizen. Toch gaan onderzoekers er vaak vanuit dat een baan of opleiding de hoofdreden is om wel of niet over een lange afstand te verhuizen. Met het project FamilyTies vestigt Clara Mulder aandacht op de rol van familie bij de beslissing om te verhuizen. En die blijkt groter dan zelfs Mulder had verwacht.

Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top
Datum:15 november 2018

Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede Klassieke Universiteiten 2019’ heeft de universiteit van het Noorden deze keer stuivertje gewisseld met de Radboud Universiteit.

De economische geografie van geluk
Datum:09 november 2018

Is geografie van belang als het gaat om geluk? In hoeverre beïnvloedt waar we leven hoe we ons voelen en waarom? Hoogleraar economische geografie Dimitris Ballas stelt dat deze vragen nog niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen in de groeiende hoeveelheid interdisciplinair onderzoek naar de determinanten van subjectief geluk en welzijn.

Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten
Datum:06 november 2018

De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan een universiteit in Nederland is iets meer gestegen, naar bijna 5% ten opzichte van 2017.Vooral opleidingen aan de faculteiten Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Science and Engineering, en Economie en Bedrijfskunde zijn in trek. En de nieuwe faculteit Campus Fryslân in Leeuwarden is in september van start gegaan met 40 studenten.

Elsevier: Beste studies in geografie vind je in Groningen
Datum:25 oktober 2018

Begin oktober publiceerde Elsevier Magazine de 'Beste Studies 2018'. De beste geografische bachelors en de beste masteropleiding in de dezelfde categorie zijn opleidingen van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

* Het aantal zoekresultaten kan afwijken van het aantal resultaten dat u ziet, omdat sommige documenten afgeschermd zijn.