Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaKioskCatching Innovation

Een onsje gezonder

Column: Spreek Buijs
02 februari 2016
Govert Buijs
Govert Buijs
Bron: AHA-magazine, redactie Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN)

‘Hoe veel kilo zit je al in Brussel?’ Het is een veel gehoord grapje in de Europese wijk. De opmerking doet veronderstellen dat de invloed in het Brusselse nog wel eens gelijke tred wil houden met buikomvang. Met een hapje hier en een drankje daar, een borreltje zus en een biefstukje zo en alle bezigheden rondom Europese beslommeringen, blijkt het nog wel eens lastig zich te bekommeren om persoonlijk BMI.

Binnen HANNN is ‘Food and Nutrion’ terecht een van de belangrijkste domeinen. De juiste voeding heeft immers een grote invloed op onze gezondheid en kan een belangrijke bijdrage leveren aan een lang en gezond leven. We dragen dit al uit naar onze omgeving, maar misschien is het wel minstens zo belangrijk innovatieve manieren te vinden beleidsmakers te overtuigen. Zij zijn uiteindelijk degenen die via beleid en (onderzoeks-)subsidies een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan positieve veranderingen op dit gebied.

Er is werk aan de winkel. De huidige focus van Horizon 2020 op voedselgebied bevindt zich nu voornamelijk op het gebied van voedselzekerheid, terwijl gezonde voeding nu slechts een klein subonderdeel vormt van het werkprogramma voor 2016 – 2017. Dit laatste is overigens al een verbetering ten opzichte van het vorige werkprogramma. Wellicht een gevolg van de gezonde snacks (worteltjes, snoeptomaatjes) die de laatste tijd bij Brusselse borrels steeds vaker worden geserveerd naast de bitterballen en vlammetjes.

Het gewicht van uw nederige columnist is in dit alles tot nu toe overigens redelijk bescheiden gebleven. Nu maar hopen dat dat geen gevolgen heeft voor onze invloed in Brussel.

Meer informatie

Govert Buijs, Research & Valorisation. EU liaison officer RUG/UMCG for Healthy Ageing, Energy, Sustainable Society

Laatst gewijzigd:08 mei 2018 11:17
printView this page in: English

Meer nieuws