Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Where’s the need?

The use of specialist mental health services in adolescence and young adulthood
Promotie:dr. D. (Dennis) Raven
Wanneer:02 maart 2020
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. A.J. (Tineke) Oldehinkel, prof. dr. R.A. (Robert) Schoevers
Copromotor:dr. F. (Frederike) Jörg
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Where’s the need?

Jongeren met psychiatrische stoornissen ontvangen pas na jaren hulp

Psychiatrische stoornissen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde ziektelast. Vooral in de kindertijd en adolescentie hebben mensen een hoog risico op het ontwikkelen van een dergelijke stoornis, en dit kan een groot effect hebben op de rest van hun leven. In dit proefschrift onderzoekt Raven in hoeverre jongeren zorg ontvangen als ze psychiatrische stoornissen ontwikkelen, en welke factoren hierin een bepalende rol spelen.

Voor het onderzoek maakte Raven gebruik van gegevens uit het langlopende TRAILS onderzoek naar de mentale, sociale en lichamelijke ontwikkeling van adolescenten en jongvolwassenen. Raven vond dat veel jongeren met een psychiatrische stoornis geen zorg ontvangen of lang wachten, vaak meerdere jaren, voordat ze hulp zoeken. Uit het onderzoek blijkt ook dat het lastig is om psychiatrische stoornissen in een vroeg stadium te herkennen. Meestal wordt er pas hulp gezocht als de klachten verergeren, herhaaldelijk terugkomen, of er nieuwe klachten ontstaan. Het zoeken van hulp wordt bovendien bemoeilijkt doordat de jongeren voor zorg afhankelijk zijn van hun omgeving, zoals ouders en leerkrachten. Zij spelen een belangrijke rol bij het herkennen van de klachten, en zouden dus in de toekomst beter betrokken moeten worden bij dit proces. Dit, in samenwerking met betere preventieprogramma’s zoals anti-pestprogramma’s, zal volgens Raven helpen om psychiatrische stoornissen eerder te herkennen en te behandelen.

Curriculum Vitae

Dennis Raven (1981) studeerde Bedrijfskunde en Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn promotieonderzoek op de afdeling Psychiatrie was hij verbonden aan onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Over zijn onderzoek is op 17 maart 2017 al een persbericht verschenen. Momenteel is hij werkzaam als wetenschappelijk coördinator bij RoQua en datamanager bij TRAILS, beide bij het UMCG. De titel van zijn proefschrift luidt: "Where’s the need? The use of specialist mental health services in adolescence and young adulthood".