Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Functioning beyond pediatric burns

Physical activity, fatigue, and exercise capacity up to 5 years post burn
Promotie:Mw. M. (Moniek) Akkerman
Wanneer:21 januari 2020
Aanvang:11:00
Promotor:prof. L.H.V. (Lucas) van der Woude
Copromotors:dr. L.J. Mouton, dr. M.K. (Marianne) Nieuwenhuis
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Functioning beyond pediatric burns

Moniek Akkerman: Functioneren van kinderen met brandwonden geanalyseerd

Brandwonden bij kinderen kunnen een grote impact hebben op hun fysieke fitheid, zowel op korte als op lange termijn. Kinderen met gezondheidsproblemen of lichamelijke beperkingen bewegen vaak minder, maar het is nog onbekend of dit ook geldt voor kinderen met brandwonden. Daarom onderzoekt Akkerman in dit proefschrift het herstel van fysieke fitheid en activiteit bij Nederlandse kinderen en jongeren met brandwonden. Dit is belangrijk om de rehabilitatiebehoeften van deze groep in kaart te brengen.

Uit een objectieve meting van het dagelijkse activiteitenniveau bleek dat slechts de helft van de jongens en geen van de meisjes in de eerste vijf jaren na het brandwondongeval voldeed aan de Nederlandse norm voor gezond bewegen. Ook bleek dat een deel van de kinderen nog vermoeidheid ervoer, wat mogelijk een negatief effect heeft op hun functioneren. Daarnaast onderzocht Akkerman het verloop van de inspanningscapaciteit van kinderen met brandwonden in de eerste zes maanden na ontslag uit het brandwondencentrum. Uit haar onderzoek bleek dat de helft van de kinderen binnen zes maanden weer het niveau bereikte van gezonde leeftijdsgenoten. De andere helft deed dit niet en Akkerman concludeert dat deze kinderen dus extra ondersteuning nodig hebben bij het herstel.

 

De ernst van de brandwonden bleek niet voorspellend voor de mate van fysieke activiteit, ervaren vermoeidheid of herstel van inspanningscapaciteit. In plaats daarvan suggereert Akkerman dat het systematisch monitoren van de conditie na ontslag, met behulp van de zogenoemde Steep Ramp Test, een goede methode is om te voorspellen welke kinderen extra ondersteuning nodig hebben.

Curriculum Vitae

Moniek Akkerman (1986) studeerde Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en Fysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens haar promotieonderzoek was ze werkzaam bij  brandwondencentrum Groningen (Martini Ziekenhuis) en aangesloten bij de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland. Ook het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het UMCG en onderzoeksinstituut SHARE waren betrokken. Inmiddels werkt ze als postdoctoraal onderzoeker bij brandwondencentrum Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: “Functioning beyond pediatric burns – physical activity, fatigue, and exercise capacity up to 5 years post burn”.