Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Continuous integration and delivery applied to large-scale software-intensive embedded systems

Promotie:Dhr. P.T. (Torvald) Martensson
Wanneer:08 april 2019
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. J. Bosch, prof. dr. H. Holmström Olsson
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Continuous integration and delivery applied to large-scale
software-intensive embedded systems

Modellen voor betere softwareontwikkeling

In deze gedigitaliseerde maatschappij is softwareontwikkeling wereldwijd een van de meest belangrijke technologieën. De methodologieën voor softwareontwikkeling zijn inmiddels geëvolueerd van het gefaseerde waterval-model naar meer adaptieve ontwikkelingsmethoden zoals XP en Scrum. Als onderdeel van XP en andere agile methodologieën zijn continue integratie en continue levering geïntroduceerd, om problemen met een lang en onvoorspelbaar integratieproces in de laatste fase van een project te beperken.

Bedrijven die op grote schaal software-intensieve embedded systemen ontwikkelen combineren software met elektronische en mechanische subsystemen. Deze bedrijven kunnen ook gebruik maken van de voordelen van continue integratie en continue levering, maar alleen als ze zijn aan te passen aan uitdagingen en beperkingen die grootschaligheid en elektronische en mechanische subsystemen veroorzaken.

In het eerste deel van zijn promotieonderzoek analyseerde Torvald Mårtensson de problemen die kunnen optreden bij het toepassen van continue integratie met grootschalige software-intensieve embedded systemen. Aansluitend werkte hij aan definities en interpretaties van continue integratie en continue levering die van toepassing zijn op de ontwikkeling van grootschalige softwaresystemen. De belangrijkste bijdrage van het onderzoek bestaat uit twee modellen en een methode die organisaties helpen met de uitdagingen die ontstaan uit de schaal en nabijheid van hardware, om tot betere implementaties van continue integratie en continue levering te komen. Deze bijdragen zijn waardevol voor zowel onderzoekers als industrie, omdat ze een systematische aanpak bieden in plaats van blindelings veranderingen aanbrengen en op het beste hopen.

Torvald Mårtensson verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Software Engineering van het Bernoulli Instituut, met financiering van zijn werkgever Saab AB. Hij werkte tijdens en na het onderzoek als test manager voor het Gripen E systems development project van Saab AB.