Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Shared leadership in teams

A theoretical and empirical investigation
Promotie:Mw. N.D. Manheim
Wanneer:01 juni 2017
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. O. (Onne) Janssen, prof. dr. G.S. (Gerben) van der Vegt
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde

Gedeeld en ondersteunend leiderschap verhoogt de effectiviteit van teams

Nele Manheim onderzocht ‘gedeeld leiderschap’, waarbij leiderschap binnen een groep wordt gedeeld door teamleden die geen formele leiderschapspositie hebben. Op verschillende momenten en afhankelijk van hun expertise en de inhoud van de te verrichten taken, kunnen verschillende teamleden het voortouw nemen en het team aansturen. Manheim bestudeerde in hoeverre verschillende typen leiderschap geschikt zijn voor teamleden om collega’s aan te sturen. Zij toont aan dat gedeeld inspirerend, ondersteunend (transformationeel) leiderschap de effectiviteit van teams verhoogt, terwijl gedeeld directief leiderschap de effectiviteit van teams juist verlaagt.

Leiderschap van leiders en gedeeld leiderschap van teamleden hebben verschillende functies in teams, concludeert Manheim. Waar leiderschap van leiders belangrijk zijn voor de prestaties van teams, is gedeeld leiderschap belangrijk voor sociaal-emotionele uitkomsten zoals tevredenheid en teambetrokkenheid.

Manheim onderzocht ook hoe de perceptie van leiderschap dat wordt uitgeoefend door collega’s van invloed is op de individuele effectiviteit van teamleden. Zij concludeert dat transformationeel leiderschap van collega’s (in tegenstelling tot directief leiderschap) het meest waardevol is voor teamleden die complexe taken vervullen. Dat positieve effect is minder zichtbaar bij teamleden met eenvoudige taken.