Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Relationship between Granger non-causality and network graph of state-space representations

Promotie:Mw. M. (Moni) Jozsa
Wanneer:25 februari 2019
Aanvang:09:00
Promotor:prof. dr. M.K. (Kanat) Camlibel
Copromotor:M. M. Petreczky
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering

Nieuwe inzichten in dynamische systemen

Moni Józsa bestudeerde dynamische systemen die uit onderling verbonden deelsystemen bestaan. Zij onderzocht de relatie tussen enerzijds het netwerk van deelsystemen en anderzijds de statistische eigenschappen van het uitgangproces van het dynamische systeem. Daarbij beschouwde Józsa de volgende systemen: lineaire tijdsonafhankelijke toestandsruimte-representaties (LTI–SS), lineaire tijdsonafhankelijke overdrachtmatrix-representaties en algemene bilineaire toestandsruimte-representaties (GB–SS).

Het netwerk van deelsystemen van het dynamische systeem werd gerepresenteerd met een gerichte graaf, de netwerkgraaf. De knopen van deze netwerkgraaf corresponderen met de deelsystemen en de kanten corresponderen met de gerichte communicatie tussen deze deelsystemen. De statistische eigenschap van het uitgangproces is, in LTI systemen, de zogeheten conditionele en onconditionele Granger-causaliteit en, in de GB–SS representatie, de zogeheten GB–Granger-causaliteit.

Op deze manier legde Józsa  een formele relatie tussen het netwerk van deelsystemen van een dynamisch systeem en statistische eigenschappen van het uitgangproces. Daarnaast presenteert Józsa realisatie- en identificatie-algoritmes om een gegeven dynamisch systeem te construeren. De resultaten zijn toe te passen in bijvoorbeeld systeembiologie, neurowetenschappen en economie.

Het promotieonderzoek van Moni Józsa vond plaats bij de afdeling Systems, Control and Applied Analysis van het Bernoulli Instituut.