Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Systemic causes of heavy menstrual bleeding

Promotie:Mw. S. (Sophie) Wiewel-Verschueren
Wanneer:16 januari 2017
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. K. (Karina) Meijer, prof. dr. J.C. (Hanneke) Kluin-Nelemans
Copromotors:dr. E.R. Klinkert, dr. A.B. Mulder
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Systemic causes of heavy menstrual bleeding

Bloedstollingsstoornissen als mogelijke oorzaak van hevig menstrueel bloedverlies 

Bij vrouwen met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie is meer aandacht nodig voor bloedstollingsstoornissen, die deze klachten mogelijk kunnen veroorzaken. Dat concludeert Sophie Wiewel-Verschueren in haar promotieonderzoek naar systemische oorzaken van hevig menstrueel bloedverlies. Ook ontwikkelde zij een simpele screeningtool om vast te stellen of vrouwen met hevig bloedverlies verder op stollingsstoornissen getest moeten worden.

Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie komt regelmatig voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Soms is de oorzaak een poliep of vleesboom in de baarmoeder, maar ook onderliggende lichamelijke stoornissen kunnen die hevige bloedingen veroorzaken. Jarenlang is gedacht dat hevige menstruele bloedingen een symptoom kunnen zijn van schildklierafwijkingen. Wiewel toont echter aan dat schildklierafwijkingen bij vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies net zo vaak voorkomt als bij de rest van de bevolking. Routinematig testen van de schildklierfunctie bij vrouwen met hevig bloedverlies is dan ook niet nodig. 

Wiewel onderzocht ook het voorkomen van de stollingsfactor XI in het bloed van vrouwen. Zij vond dat deze stollingsfactor bij vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies in lagere hoeveelheden aanwezig is dan bij andere vrouwen. Bovendien toont Wiewel aan dat uit eerdere onderzoeken blijkt dat vrouwen met een factor XI deficiëntie  een verhoogd risico op hevig menstrueel bloedverlies hebben. Haar resultaten suggereren dat het zinvol is om alle vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies te testen op onderliggende bloedstollingsstoornissen, omdat dit een oorzaak kan zijn. Dit kost echter veel geld. Daarom ontwikkelde zij een screeningtool, waarbij vijf factoren (waaronder de hemoglobinewaarde, bloedingsziekte in de familie en blauwe plekken) gemeten worden. Op basis van de uitkomst van deze screeningtool zou dan bepaald kunnen worden of verder onderzoek naar bloedstollingziekte nodig is.

Sophie Wiewel-Verschueren (1985) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht en de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek werd gefinancierd door de afdeling Hematologie, onderafdeling Hemostase en Trombose en de afdeling Obstetrie en Gynaecologie. Inmiddels is Wiewel werkzaam als arts in opleiding tot specialist Gynaecologie in het Medisch Centrum Leeuwarden.