Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Extreme data lineage in ad-hoc astronomical data processing

30 november 2012

Promotie: dhr. J. Mwebaze, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Extreme data lineage in ad-hoc astronomical data processing

Promotor(s): prof.dr. E.A. Valentijn

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Data-efficiënt verwerken met Astro-WISE

Bij wetenschappelijke dataverwerking is het handig om de afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode te kennen. Het proefschrift van Johnson Mwebaze behandelt de problemen die optreden bij het vastleggen en gebruiken van deze kennis in een omgeving met ad-hoc dataverwerking.

Mwebaze ontwikkelde een datamodel dat geschikt is voor zulke ad-hoc gegevensverwerking en dat beschikt over methoden om de bijbehorende afkomst te bewaren en op te vragen. De afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode leidt tot efficiëntere dataverwerking, tot gedeeltelijke verwerking van astronomische afbeeldingen en tot het halfautomatisch aanpassen van verwerkingsstappen.

Deze technieken werden geïmplementeerd in het alles-in-een systeem Astro-WISE. Wetenschappers kunnen daarmee ruwe data archiveren, kalibreren en analyseren. Astro-WISE combineert de afkomst van gegevens, beeldpunten en programmacode om zo meerdere surveys te kunnen ondersteunen met een innovatieve verwerkingsmethode van astronomische afbeeldingen. Dit gebeurt in een gedistribueerde omgeving.

Mwebaze demonstreerde de efficiëntie van Astro-WISE bij het zoeken naar bijzondere sterrenkundige objecten en ontdekte enkele van de verst weggelegen quasars.

Johnson Mwebaze (Oeganda, 1975) studeerde informatica in Makarere. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde en gefinancierd door het NPT-programma.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:01
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei