Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagen

University Colloquium: Waarom voeren wij oorlog?

Wanneer:ma 03-03-2014 20:00 - 21:30
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Oorlogen zijn extreem destructief, kosten vele mensenlevens en ook overwinnaars lijden vreselijke verliezen. Toch blijven we elkaar bestrijden. Waarom? Hoe beginnen oorlogen? Welke rol spelen ideologie, angst, agressie, verzet tegen onderdrukking en materiële behoeften? Professor Steve Mason presenteert op 3 maart tijdens het tweede University Colloquium van de Rijksuniversiteit Groningen een belangrijke casestudy aan de hand van de oorlog die uitbrak tussen Joden en Romeinen in 66 na Christus. Dit meest verstrekkende conflict uit de oudheid heeft de loop van de wereldgeschiedenis ingrijpend veranderd. Zo heeft het de verhoudingen tussen joden en christenen eeuwenlang mede bepaald, tot de twintigste eeuw toe.

Het Joods-Romeinse conflict is een tijdloos voorbeeld van hoe oorlogen ontstaan. Vaak wordt het conflict gezien als de onvermijdelijke climax van een botsing van twee beschavingen. Wetenschappers hebben verschillende oorzaken genoemd: religieuze, culturele, ideologische, economische of sociaal-politieke tegenstellingen. Maar wat was er werkelijk aan de hand? Was deze oorlog wel onvermijdelijk? Moeten wij onze visie op het ontstaan van oorlogen bijstellen?

Steve Mason

Prof.dr. Steve Mason (University of Aberdeen) pleit in zijn lezing ‘ Why did First-Century Jews go to war with Rome—A Clash of Civilizations?’ voor een realistische en regionale benadering en daarmee voor een heel ander beeld van dit conflict. Volgens hem was er absoluut geen sprake van een onvermijdelijk conflict tussen twee onverenigbare culturen. Daarbij richt hij zich op de aard van bestaande allianties, de invloed van lokale omstandigheden en de gevaren van zelfverdediging in tijden van extreme nationale spanningen. Dit historische voorbeeld illustreert ook hoe een grootschalige militaire invasie door een grootmacht vijanden creëert die eerst niet bestonden.

Actuele conflicten

Drie respondenten reageren vanuit moderne en actuele invalshoeken. Prof.dr. Doeko Bosscher (Contemporaine Geschiedenis), prof.dr. Wout van Bekkum (Midden-Oostenstudies) en dr. Erin Wilson (Centre for Religion, Conflict and the Public Domain) zullen zaken aansnijden als Clash of Civilizations, huidige conflicten in het Midden-Oosten en de invloed van religie op politieke conflicten.

Dirk Smilde Fellowship

Professor Steve Mason (University of Aberdeen) is de eerste Dirk Smilde Fellow van het Qumran Instituut van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG. Hij is te gast van januari tot en met mei 2014. Het Fellowship is mogelijk gemaakt dankzij de genereuze steun van dhr. Dirk Smilde aan het Qumran Instituut, v ia het Ubbo Emmius Fonds van de RUG. De fellowship is bedoeld om topwetenschappers voor enige tijd naar Groningen te halen.

Programma
20.00 uur: Welkom, avondvoorzitter professor Mladen Popović, Directeur Qumran Instituut
20.05 uur: ‘Why did First-Century Jews go to war with Rome - A Clash of Civilizations?’, professor Steve Mason
20.30 uur: Reactie panelleden
20.45 uur: Discussie met de zaal

Locatie: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.
Toegang: gratis

Meer informatie

Charissa Caron, voorlichter Faculteit GGW, tel. 050-363 5597.

printView this page in: English