Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Organisatie Diensten en services Teaching Academy Groningen

Workshop: Art as a form of creative thinking in higher education

Wanneer:ma 17-04-2023 15:00 - 17:00
Waar:Tammeszaal, University of Groningen Library
Jeroen Lutters gefotografeerd door Boris Lutters, 2014.
Jeroen Lutters gefotografeerd door Boris Lutters, 2014.

Kunst is een vorm van creatief denken. Een filmbezoek zet aan tot een gesprek over de belangrijke zaken in het leven. Een muziekstuk dat herinneringen oproept aan een voorbij verleden. Een schilderij dat in een beeld vervat wat woorden niet kunnen zeggen. Toch heeft het nog nauwelijks geleid tot een systematisch gebruik van kunst als een kennisbron in het hoger onderwijs.

In deze lezing/workshop geeft Jeroen Lutters, Lector Art education as Critical Tactics aan ArTEZ University of the Arts en Visiting Professor aan de RuG, een inleiding over een mogelijk gebruik van de kunsten als aanzet tot creatief denken in het hoger onderwijs.

Het gaat daarbij om een mentaal proces van kunstreceptie dat gaandeweg overgaat in een mentaal proces dat meer gelijkenis heeft met kunstproductie.

Aan de hand van verschillende voorbeelden zal hij laten zien hoe het stimuleren van kunst als een vorm van creatief denken vraagt om een specifieke educatieve benadering, complementair aan de standaard wetenschappelijke benadering.

Die benadering vraagt om specifieke kennis en vaardigheden van de docent, die in deze workshop zullen worden verkent.

Kunst te gebruiken als vorm van creatief denken in het hoger onderwijs, zo wijst de ervaring uit, heeft alleen maar voordelen. Het maakt het onderwijs meer persoonlijk, spannend, verrassend en rijker voor zowel de student als de docent. Kunst als een vorm van creatief denken blijkt een belangrijke aanvulling op de bestaande methoden en technieken en verrijkt onze ervaringen en kennis in vrijwel ieder onderzoeksdomein.

View this page in: English