Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Shorttrackster Gioya Lancee door blessure meer aan huis gekluisterd: ‘De vastigheid is weg.’

Date:16 November 2022
Author:Groningen Topsportstudiestad
Gioya Lancee (foto: Focus by Hanneke)
Gioya Lancee (foto: Focus by Hanneke)

Het schaatsseizoen is alweer een paar weken in volle gang. De langebaanschaatsers zijn inmiddels begonnen aan de World Cup-cyclus en ook de shorttrackers hebben op World Cup-niveau al van zich doen laten spreken. Graag had Gioya Lancee daarin volop meegedraaid, maar de studente Pedagogische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen raakte begin oktober flink geblesseerd tijdens het Dutch Open Shorttrack In Heerenveen.

Gioya ging in Thialf in Heerenven drie keer onderuit. De eerste valpartij was nog vrij onschuldig. “Ik had alleen een wat stijve rug en stijve nek.” De tweede val was minder onschuldig. “Ik kreeg een ijzer in mijn bil dus had ik daar een snijwond zitten.” Nummer drie was echt serieus al leek het daar niet direct op. “Ik dacht dat ik alleen wat last had van mijn enkel.” Toch liet Gioya het onderzoeken door de specialisten. Er werden foto’s gemaakt en uiteindelijk bleek ze haar kuitbeen te hebben gebroken. De tweede beenbreuk in haar schaatscarrière.

Gioya weet niet exact wat er gebeurde. “Ik denk dat de breuk is ontstaan door de boarding of door de plaat die onder de boarding ligt. Er was al iemand voor mij tegen die boarding aan gegleden dus die was al wat verschoven. Of dat het ijzer nog net even het ijs heeft geraakt. Ik weet het echt niet.”

Geduld

Tijdens het toernooi konden startplaatsen verdiend worden voor de eerste vier World Cups.  De blessure is extra balen omdat Gioya voor de bewuste val met een goed gevoel over het ijs gleed. “Ik weet nu: ‘ik kan het echt, maar ik moet nu geduld hebben.’ Aan de andere kant zat ik er lekker in en wilde ik dat natuurlijk meteen doorzetten. Nu moet ik ervoor zorgen dat ik opnieuw op dat niveau kom.”

‘Ik heb de hele zomer eigenlijk alleen maar geshorttrackt’

Op 31 december en 1 januari vindt in Leeuwarden het NK Shorttrack plaats. Nieuwe ronde, nieuwe kansen zou je zeggen. Toch moet Gioya uitkijken dat ze het herstel niet teveel gaat forceren waardoor ze weer teruggeworpen wordt. Dat doet een flink beroep op haar geduld. Ze houdt zich in elk geval wel vast aan het eerder genoemde goede gevoel. “Ik heb de hele zomer eigenlijk alleen maar geshorttrackt,” geeft ze als reden. “En minder langebaan.”

Langebaan

Vorig seizoen combineerde Gioya shorttrack ook met langebaanschaatsen, maar toen was het aandeel langebaan groter dan nu waardoor ze het goede gevoel op het shorttrackijs nooit echt te pakken kreeg. “Mijn benen waren een soort van langebaanbenen. Dan kom je twee rondjes shorttrack nog wel door, maar daarna beginnen je benen te trillen. Dat had ik nu niet. Nu kon ik de shorttrackbelasting goed aan.”

Toch is het niet zo dat ze het langebaanschaatsen nu helemaal heeft afgezworen. “Het helpt mij om beter te shorttracken. En ik wilde mij eerst focussen op het shorttrack omdat we daarin een belangrijke wedstrijden hadden. Als ik mij dan niet zou plaatsen voor de World Cups, dan had ik me gericht op de langebaan. Dat zou in dit geval dus ook zo zijn geweest, ware het niet dat ik nu geblesseerd ben.”

decorative image
Gioya in actie op de langebaan (Foto: Vincent Riemersma).

Pedagogische Wetenschappen

Gioya studeert Pedagogische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Het gaat best goed. In het eerste jaar haalde ik 45 punten en vorig jaar 25. Nu focus ik me op de eerstejaarsvakken, zodat ik de 60 punten haal, en doe ik zoveel mogelijk tweedejaarsvakken erbij. Het is wel een beetje puzzelen want heel veel vindt weer fysiek plaats. Online-colleges waren voor mij juist ideaal dus nu moet ik wat meer vooruitplannen. Al weet een aantal docenten wel wie ik ben en wat ik doe dus dat zal zeker helpen.”

'De docent regelde voor mij dat ik het tentamen online kon maken’

De combinatie studie/topsport vergt een strakke planning en slokt veel tijd op. Trainingen vinden soms tegelijk plaats met de colleges en dan zijn er natuurlijk ook de vele belangrijke (inter)nationale toernooien waar zo goed mogelijk gepresteerd moet worden. Dan is begrip en hulp vanuit de RUG wel zo prettig. Gioya: “Vorig jaar had ik een tentamen, vlak voor een belangrijk toernooi. De docent regelde voor mij dat ik het tentamen online kon maken.” Een andere docent stelde de opname van een college beschikbaar aan Gioya via een linkje, onder de voorwaarde dat ze het linkje niet doorspeelde aan andere studenten. Graag zou Gioya zien dat meer docenten dat doen. “Ik zit hier thuis in mijn eentje. Ik zie geen andere studenten dus ik zou niet weten naar wie ik een linkje zou gaan doorsturen.”

Groepsopdrachten

Gioya begon de studie toen de coronamaatregelen nog van kracht waren en alle colleges online plaatsvonden. “Voor mij is dat echt perfect. Ik dacht dat ik één van de weinigen was, maar vorig jaar begreep ik dat er meer studenten zijn die dat prima vinden. Groepsopdrachten zijn nu wel wat lastiger,” weet Gioya. “Ik heb er straks weer één in het tweede blok. Ik hoop daarom dat er voortijdig een onlinegroepje kan ontstaan.” Ze gaat daarvoor zelf op zoek naar medestudenten die daarvan ook het voordeel zien.

Je zou zeggen dat Gioya, nu ze door de blessure meer aan huis gekluisterd zit, veel tijd heeft om te studeren. Die vlieger gaat echter niet op. Gioya: “Als sporten goed gaat, dan gaat het studeren ook beter. Het is dus niet zo dat ik nu denk: ‘ik heb zoveel tijd voor de studie, daar ga ik even flink mee aan de slag.’ Zo werkt het niet. De vastigheid is weg. Ik probeer me er uiteraard wel toe te zetten want ik wil de vakken halen. In dat doel bijt ik me vast. Ik heb vaker blessures gehad en dan merkte ik dat studeren er niet beter van werd. Nu is het aan mij om dat om te draaien.”

Comments

Loading comments...