Skip to ContentSkip to Navigation
About us Organization Rules and regulations Education
Header image Groningen Topsportstudiestad

Met EK-brons op zak kan inline-skatester Fleur Veen zich straks na het WK weer meer richten op haar studie

Date:03 October 2022
Author:Groningen Topsportstudiestad
Fleur (rechts) op het podium met haar EK-brons
Fleur (rechts) op het podium met haar EK-brons

Met het WK Inline-skaten nog voor de deur, kan het skeelerseizoen van Fleur Veen eigenlijk al niet meer stuk. De studente Applied Physics aan de Rijksuniversiteit zorgde tijdens het EK in Italië voor Nederlands succes door brons te winnen op de puntenkoers. “Toen ik op het podium stond, drong het tot me door dat het iets bijzonders was.”

Inmiddels zit Fleur alweer midden in de voorbereiding op het WK Inline-skaten dat tussen 28 oktober en 8 november plaatsvindt in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. “Mijn grootste doel dit jaar was een goed resultaat halen op het EK en dan kijken of dat wel of niet goed genoeg zou zijn voor het WK,” vertelt Fleur. De bronzen medaille op het EK bleek logischerwijs voldoende te zijn om te worden geselecteerd voor het aanstaande WK.

Succesvolle race

Het zal haar eerste wereldkampioenschap zijn, waar ze zonder heel veel druk aan de start zal staan omdat ze met het winnen van het brons op het EK al een geslaagd seizoen heeft. Na drie dagen op de piste van L’Aquila, stond ze er tijdens de puntenkoers op de weg. “Het plan was dat we erbij zouden zitten als iemand weg zou rijden,” kijkt Fleur terug op de succesvolle race. Na de eerste tussensprint bracht ze de afspraak meteen in praktijk. De Duitse Angelina Otto ging er vandoor en Fleur sprong mee. Even later sloot Marine Ballanant uit Frankrijk aan bij het tweetal. “Ze klapte er meteen best wel hard overheen. We konden niet volgen, maar hebben allebei wel zodanig veel punten kunnen verzamelen dat ik derde werd.”

Die derde plaats werd meteen na afloop uitbundig gevierd. “Het was de eerste medaille dit toernooi voor Nederland bij de dames senioren en mijn eerste medaille ooit op een EK. Maar echt beseffen deed ik het nog niet.” Dat kwam ’s avonds tijdens de prijsuitreiking. “Toen ik daar tijdens de ceremonie op het podium stond, drong het tot me door dat het iets bijzonders was, dat het echt was gelukt.” Het feest werd nog groter toen ploeggenote en goede vriendin van Fleur, Lianne van Loon, twee dagen later goud won op de marathon. “Dat was echt next level,” herinnert Fleur zich. “Zij was superblij toen ik brons won en ik was minstens even blij voor haar toen zij goud won. Dat was een fantastische afsluiting van het toernooi.”

decorative image
Fleur in actie tijdens het EK op de puntenkoers, met achter haar de Duitse Angelina Otto

Een niveau hoger

Na wedstrijden in Berlijn en Venetië volgt het WK waar Fleur haar debuut gaat maken. Haar ploeggenote Lianne weet wat het is om een WK te rijden. Zij was er vorig jaar bij. “Van haar hoorde ik dat het WK een niveau hoger is dan het EK. In principe is het doel om top acht te rijden. Ik hoop dat ik daar in de buurt kan komen. Ik ben er dit jaar echt klaar voor om naar het WK toe te gaan, een extra stap te maken en dat mee te nemen in mijn ontwikkeling naar volgend jaar.”

Fleur rijdt sinds dit jaar voor A6.nl waar ze wordt getraind door Manon Kamminga. “Dat is wel grappig,” stipt Fleur aan. “Zij was in 2017 de laatste die bij de senioren op het EK een medaille voor Nederland behaalde door goud te winnen op de marathon. Nu was ik haar eerste opvolger als Nederlandse medaillewinnaar en werd Lianne daarna haar opvolger als Europees kampioen op de marathon. Dat is wel top.”

decorative image
Fleur in het oranje op het EK, achter Otto

Applied Physics

Fleur komt in deze periode logischerwijs minder toe aan haar studie Applied Physics, maar ze wil er na het WK zeker meer tijd aan gaan besteden. Dat heeft ze ook afgesproken met haar coach. “Ik vind de studie niet alleen belangrijk, het is ook een afleiding. Het is even wat anders.” Het is in haar ogen dan ook niet erg als ze een keer tot twaalf uur ’s avonds bezig is om bijvoorbeeld een verslag af te maken. Want er is meer dan alleen sporten. “Nu staat alles wel in het teken van het moeten presteren op het EK en het WK, maar in de winter is die druk er minder. Dan kan ik een keer een training overslaan als er een tentamen is. Ik vind het heel fijn dat er in de winter iets meer tijd voor mijn studie is.”

Het is niet zo dat in de winterperiode het sporten op een veel lager pitje staat voor Fleur want in die maanden is ze actief met marathonschaatsen. “Het gaat mij niet puur om het schaatsen want ik ben echt een skeeleraar, maar ik weet dat voor de rest van het seizoen het schaatsen belangrijk is want van marathonschaatsen in de winter word je als skeeleraar een stuk beter,” legt ze uit.

Na het WK in Argentinië gaat bij Fleur dus de focus op schaatsen en studeren. “Ik ben nu bezig met mijn master. Vorig jaar heb ik twee van de drie vakken gedaan. Nu moet ik nog met één vak aan de slag. Ik heb tot nu toe alleen maar ervaren dat de professoren heel meedenkend en meewerkend zijn. Vorig jaar, in de vierde periode, waren er ook heel veel wedstrijden. Toen was het zo druk en was ik zo moe dat ik gewoon geen tijd meer had om te studeren. Het was zoveel dat ik zelf heb gezegd: ‘ik laat dit vak gaan voor deze periode.’ Daar was alle begrip voor. Men is daar heel meedenkend in. Ze zeggen ook: ‘als er iets is, laat het weten.’ Dat is fijn.”

Comments

Loading comments...