Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Wetenschap Werkt | Overzichtspagina

10 februari 2025

Wetenschappers werken dag in, dag uit aan oplossingen voor uiteenlopende problemen. Van nieuwe medicijnen tot slimme landbouwtechnieken: ons onderzoek helpt de samenleving vooruit.  Maar dat is niet altijd direct zichtbaar. In deze rubriek laten we daarom met verhalen over impactvolle innovaties, producten en ideeën zien dat wetenschap wérkt!

Wetenschap Werkt | RuimBaan voor statushouders
Gepubliceerd op:30 juni 2025

Statushouders hebben vaak genoeg kennis en kunde maar niet de geschikte diploma’s of praktische handvatten om in Nederland aan een geschikte vaste baan te komen. Bovendien spelen culturele verschillen en verwachtingen een grote rol bij zowel statushouder als werkgever. Hoe breng je die twee groepen op een duurzame manier samen?

Wetenschap Werkt | Druk & Dwars
Gepubliceerd op:16 juni 2025

Nogal wat kinderen vertonen energiek en eigenzinnig gedrag dat niet past bij de eisen van onze samenleving. Ouders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers willen daarom graag handvatten om ermee om te gaan, zonder gelijk het hulpverleningscircuit in te gaan. Voor hen is daarom het laagdrempelige programma Druk & Dwars ontwikkeld. Projectbegeleider en initiatiefnemer is Laura Batstra, adjunct-hoogleraar Orthopedagogiek aan de RUG. ‘Voor kinderen is het fijn dat ze niet direct medische labels opgeplakt krijgen. Meestal worden ze er eerder minder dan beter van.’

Wetenschap Werkt | Minder rigide, meer rechtvaardig
Gepubliceerd op:02 juni 2025

Stel: Een meerderjarige zoon is inmiddels uitwonend. Hij handelt in drugs, en heeft bij zijn ouders zonder hun medeweten een grote hoeveelheid pillen verstopt. De politie doet een inval en vervolgens wordt de woning op last van de burgemeester dichtgespijkerd. Gevolg: de ouders staan van de ene op de andere dag op straat. De zoon loopt nog vrij rond. Is deze maatregel dan wel proportioneel?

Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Gepubliceerd op:19 mei 2025

Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden gerecycled. Start-up New Born Rubber maakt al gretig gebruik van zijn methode voor de productie van slippers en fietsmandjes.

Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Gepubliceerd op:06 mei 2025

Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de uitkomst van een onderzoek onder 500 basisschoolleerlingen van groep 4 en 5 gedurende twee jaar geleid door bewegingswetenschapper Esther Hartman.

Wetenschap Werkt |Deze app helpt duizenden vrouwen met urineverlies
Gepubliceerd op:07 april 2025

Ruim de helft van de vrouwen krijgt te maken met urineverlies. RUG-onderzoeker Anne Loohuis ontwikkelde een app om vrouwen op een toegankelijke manier te helpen hun urineverlies onder controle krijgen. Daarmee zorgt ze ook voor een grote kostenbesparing.

Wetenschap Werkt | Een onuitputtelijke bron van groene energie
Gepubliceerd op:24 maart 2025

RUG-hoogleraar Eize Stamhuis en zijn collega’s hebben meegeholpen bij het ontwikkelen en verfijnen van een ‘onderwatervlieger’, waarmee uit de trekkracht elektriciteit wordt opgewekt in de Waddenzee.

Wetenschap Werkt | Hogere cijfers door slim te stampen
Gepubliceerd op:10 maart 2025

Van Rijn ontwikkelde een online tool die leerlingen in staat stelt beter en efficiënter te leren. Geleerde kennis blijft daarnaast langer hangen en er worden hogere cijfers gehaald.

Wetenschap werkt | Hoe een armband belagers wegjaagt door een misselijkmakende geur te verspreiden
Gepubliceerd op:24 februari 2025

Een werkelijk misselijkmakende, walgelijke geur om belagers te verjagen, geactiveerd door middel van een klein knopje op je armband: duizenden vrouwen over de hele wereld dragen het al om zichzelf te beschermen. Seksuologe Charmaine Borg van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen speelde een doorslaggevende rol bij de ontwikkeling ervan.

Wetenschap Werkt | Hoe een verdachte tegen de lamp loopt
Gepubliceerd op:10 februari 2025

Wetenschappers werken dag in, dag uit aan oplossingen voor uiteenlopende problemen. Maar dat is niet altijd direct zichtbaar. Deze week: Bert Otten en Mickey Wiedemeijer ontwikkelden een methode waarmee zij loopjes kunnen analyseren. De methode is zo verfijnd en zo uniek dat ze er misdaden mee oplossen.

Laatst gewijzigd:30 juni 2025 09:28
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws