Vici-beurzen voor twee onderzoekers RUG/UMCG
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Vici-subsidies van elk maximaal 1,5 miljoen euro toegekend aan Merel Keijzer en Charalampos Tsoumpas. Met deze subsidie kunnen de onderzoekers vijf jaar lang een innovatieve onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opzetten.
Vici is een van de grootste wetenschappelijke beurzen voor individuen in Nederland en richt zich op gevorderde onderzoekers. Het financieringsinstrument stelt onderzoekers in staat om onderzoek te doen naar eigen keuze. Dit geeft innovatief onderzoek een impuls en stimuleert talentontwikkeling bij wetenschappelijke onderzoeksinstellingen.

Prof. dr. Merel Keijzer
Het onderzoek waarvoor Merel Keijzer een Vici-beurs heeft gekregen richt zich op dementie. Dementie is de grootste gezondheidsuitdaging van onze tijd. Om die uitdaging aan te gaan zijn dementievriendelijke omgevingen en persoonsgerichte zorg nodig. Maar de huidige zorg is niet toegerust voor de grootst groeiende groep dementiepatiënten: mensen met een migratieachtergrond. De onderzoekers van dit project brengen voor het eerst de taalbarrière in kaart die ongelijkheid in de dementiezorg versterkt en verkennen hoe taalstrategieën en thuistaaltherapie kunnen zorgen voor een betere en inclusieve zorg voor migranten met dementie thuis, in de acute en langdurige zorg.

Prof. dr. ir. Charalampos Tsoumpas
Het beloonde project van Charalampos Tsoumpas richt zich op het ontwikkelen van innovatieve beeldreconstructiemethoden. De nieuwste scanners die positronemissietomografie met computertomografie combineren (PET/CT) bieden talloze mogelijkheden voor pathofysiologisch onderzoek en klinische toepassingen. Huidige technieken voor beeldreconstructie maken echter nog niet optimaal gebruik van deze mogelijkheden. Dit project richt zich op het ontwikkelen van innovatieve beeldreconstructiemethoden die het mogelijk maken de stralingsbelasting drastisch te verminderen zonder concessies te doen aan beeldkwaliteit en nauwkeurigheid. Daartoe zullen baanbrekende technologieën zoals kunstmatige intelligentie en kwantumverstrengeling geïntegreerd worden in deze reconstructietechnieken. Deze aanpak zal niet alleen de stralingsdosis voor patiënten en medisch personeel aanzienlijk verlagen, maar ook het gebruik van PET/CT uitbreiden naar een breder scala aan klinische indicaties.
Laatst gewijzigd: | 27 februari 2025 14:53 |
Meer nieuws
-
13 mei 2025
Europese veiligheid: kans en bedreiging voor de democratie
Hoe sterk is onze democratie? Wat er nu op het wereldtoneel gebeurt, is daarvoor bepalend, betoogt Pieter de Wilde, hoogleraar Europese Politiek & Maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen.
-
08 mei 2025
Prof. dr. Petra Hendriks verkozen tot lid Academia Europaea
Prof. dr. Petra Hendriks, hoogleraar Semantiek en Cognitie aan de Faculteit der Letteren en directeur van het Center for Language and Cognition Groningen (CLCG), is verkozen tot lid van de prestigieuze Academia Europaea.
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.