Grunnegs en Drèents krijgen vaste plek in de klas met MOI
Vanaf schooljaar 2025-2026 start het onderwijsprogramma MOI: Meertalig Onderwijs in Grunnen en Drenthe, dat streektaal een vaste plek geeft in het basisonderwijs. MOI brengt het Grunnegs en Drèents spelenderwijs de klas in, als structureel onderdeel van de dagelijkse lespraktijk.
Innovatieve tools brengen taal tot leven
Het programma stimuleert meertaligheid en taalbewustzijn en biedt basisscholen niet alleen lesmateriaal en nascholing voor leerkrachten, maar ook innovatieve tools, zoals een spraakrobot en automatische vertaalsystemen. Beide streektalen worden niet als aparte les gegeven, maar als onderdeel van de gebruikelijke lessen. Zo kan bijvoorbeeld een muziekles in het Grunnegs plaatsvinden of kan er Drèents gesproken worden in een verhaal bij wereldoriëntatie.
Samen bouwen aan streektaal
MOI is een initiatief van Erfgoed in Groningen, Huus van de Taol, NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Vanuit de Faculteit der Letteren is Martijn Wieling betrokken als projectleider vanuit de wetenschap. Letteren levert daarnaast een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de taal- en spraaktechnologie die het programma ondersteunt.
Het project wordt gefinancierd vanuit de Sociale Agenda van Nij Begun, die in principe dertig jaar ondersteuning biedt. De projectperiode verloopt in cycli van vijf jaar. Gedurende de eerste vijf jaar zijn vanuit Letteren twee à drie promovendi en een postdoc betrokken: één promovendus onderzoekt de evaluatie van de onderwijsaanpak, de anderen ontwikkelen taal- en spraaktechnologie voor het Nedersaksisch ter ondersteuning van het onderwijsprogramma.
Basisscholen in Groningen en Drenthe worden vanaf september uitgenodigd om zich aan te melden voor deelname aan MOI.
Meer weten?
Voor meer informatie over de Sociale Agenda van Nij Begun kijk op www.nijbegun.nl.
Laatst gewijzigd: | 15 juli 2025 10:24 |
Meer nieuws
-
14 juli 2025
Hoe de ooit droge Middellandse Zee met water werd gevuld
Met behulp van hoge-resolutie landschapsevolutiemodellen toonden onderzoekers aan dat de Middellandse Zee zich al lang vóór de doorbraak van de Atlantische Oceaan begon te vullen.
-
10 juli 2025
Vanaf 2026 nieuw bachelorprogramma Fries in Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de provincie Fryslân tekenen op 10 juli een convenant waardoor het vanaf september...
-
03 juli 2025
Forse subsidie Nij Begun voor project digicoaches Groningen en Noord-Drenthe
In alle gemeenten in Groningen en Noord-Drenthe komt er ruimte om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot digicoach. Het initiatief hiervoor komt van de Digital Literacy Coalition (DLC): een netwerk van organisaties die zich...