Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Home@House of Connections: de Aletta Jacobs School of Public Health

05 juni 2023
In het House of Connections
In het House of Connections

Vier Schools voor Wetenschap & Samenleving en de Universiteit van het Noorden opereren straks vanuit het House of Connections (onderdeel Groot Handelshuis) aan de Grote Markt. Met wie gaan ze samenwerken, wat pakken ze als eerste op en hoe helpt het House of Connections bij het behalen van hun doelen? Deze keer: de Aletta Jacobs School of Public Health . Acht vragen aan managing director Frederic van Kleef.

Met wie ga je verder samenwerken in het House of Connections? En welke nieuwe samenwerkingen zoeken jullie?

De AJSPH zit reeds in de haarvaten van Noord-Nederland door allerlei netwerken, projecten en regelmatige overleggen. We staan echter altijd open voor nieuwe kennismakingen met onderzoekers en initiatieven. Die nodigen we dan bijvoorbeeld uit voor ons werkoverleg. Laatst hadden we de Nederlandse Zorgautoriteit op bezoek. Ook een recent gepromoveerde onderzoeker, die nu aan de slag gaat bij GGD Drenthe, komt binnenkort bij ons langs. Nieuwsgierigheid is de basis van ons werk. Internationaal zoeken we partnerschappen op met universiteiten die net als ons een concrete impact in de regio willen maken. Dat zijn er niet zoveel, wat mij verbaasde. In die zin loopt de RUG met de Schools for Science & Society echt voorop.

Waarop richten jullie je eerst na de verhuizing naar het House of Connections?

Het belangrijkst vind ik dat onderzoekers en studenten de weg naar het House of Connections gaan vinden. Daar wil ik echt op inzetten. Mijn ervaring is dat maatschappelijke partijen makkelijker tot creatieve gesprekken en innovatieve projecten te verleiden zijn dan leden van de academische gemeenschap. Impact heeft letterlijk ruimte nodig om te ontstaan. Met het House of Connections wordt daarin gelukkig voorzien.

Hoe denk je dat het House of Connections helpt bij het behalen van de doelen van de AJSPH?

Onze missie is: meer gezonde jaren voor iedereen. Om dat te bereiken is samenwerking tussen wetenschap, praktijk en beleid essentieel. Dergelijke samenwerkingen hebben een neutrale ruimte nodig, waar partijen elkaar op gelijke voet leren kennen en vertrouwen. Ik denk dat het HoC gaat bijdragen aan dat vertrouwen, omdat het laat zien dat de RUG investeert in de ontmoeting.

decoratieve afbeelding
Frederic van Kleef

Waar kijk je het meest naar uit?

Ik ben altijd op zoek naar de uitersten van mogelijkheden, ook van zo’n gebouw. Kunnen we er een marathon health film festival houden tot diep in de nacht? Kunnen we er een tijdelijke gaarkeuken in bouwen met gezonde gerechten van de schijf van vijf? Kunnen we busladingen basisschoolleerlingen laten langskomen om kennis te maken met gezondheidswetenschap? Allemaal zaken die ik graag getest zie worden. De eerste test is maandag 26 juni, dan ontvangen we bijna 200 deelnemers aan de hackathon Meer Gezonde Jaren. En ja, dan wordt er ook gedanst.

Waarvoor kunnen wetenschappers bij AJSPH terecht?

Wetenschappers met een intrinsieke nieuwsgierigheid naar andere disciplines en naar de samenleving helpen we graag verder. En we houden van een beetje rebelse inslag.

Waar zijn jullie trots op als je kijkt naar het afgelopen jaar?

Dat is een strikvraag. Er is namelijk niet één goed antwoord. Maar vooruit: ik ben erg trots op de ontwikkeling van de minor die we met het mbo en het hbo organiseren, de zogenaamde Expeditie het Gezonde Noorden. En ons gezondheidsfestival in Leeuwarden, waar 1000 mensen op af kwamen, was een groot succes. Veel kleiner maar net zo gaaf zijn onze interdisciplinaire en interprofessionele bijeenkomsten over o.a. mondgezondheid, jeugdzorg en binnenkort vrouw & wetenschap. Het feit dat we daarnaast voor het Nationaal Programma Groningen het hoofdstuk over gezondheid aan het schrijven zijn, is met het oog op impact zeker noemenswaardig. Tot slot wil ik vooral de European Researchers Night en de toffe installaties over voeding en slaap niet ongenoemd laten! Kijk bijvoorbeeld ook naar ons jaaroverzicht.

Wat zou je het liefste bereiken in de komende jaren?

Meer gezonde jaren voor iedereen. Gezondheid is erg oneerlijk verdeeld. Deels weten we al waarom dat zo is, maar we moeten dat blijven herhalen, onderbouwen en er nieuwe inzichten naast zetten. In die zin zijn we erg vergelijkbaar met klimaatwetenschap. Persoonlijk zie ik graag meer inzet van onze kennisinstellingen in de relatie tussen de agroindustrie & volksgezondheid. De wijze waarop gewassen worden geproduceerd, maar ook de gezondheidswaarde van die gewassen zelf, baren mij zorgen. Recent Europees onderzoek naar pesticiden laat zien dat er in het bloed van Groningers en Friezen residuen zitten van wel 170 soorten pesticiden, zelfs als ze in de stad wonen, ver weg van het buitengebied. Over de langetermijngevolgen van de gestapelde gifstoffen in onze leefomgeving weten we nog veel te weinig. Om hier meer aandacht voor te vragen bouwen we er nu een publieksinstallatie over en een educatief programma.

Wanneer is het House of Connections volgens jou een succes?

Als het brede publiek, dus ook onderzoekers, met hetzelfde gemak het House of Connections vindt als het restaurant van La Place aan de overkant, dan is het wat mij betreft geslaagd.

Laatst gewijzigd:13 juni 2023 08:42
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...