Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Prijzen uitgereikt tijdens RUG Ceremony of Merits

07 juli 2023

De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 7 juli 2023. De Wierenga-Rengerink PhD Prijs voor de beste RUG-dissertatie was voor dr. Derek van Zoonen (Faculteit Wijsbegeerte). Daarnaast werd de beste student van elke faculteit beloond met een GUF-100 prijs ter hoogte van €2500, bedoeld voor studie of onderzoek. De Ceremony of Merits vond plaats in het Academiegebouw.

Wierenga-Rengerink PhD prijs

Derek van Zoonen ontvangt de Wierenga-Rengerink PhD prijs voor zijn dissertatie Plato on Pleasure and Illusion. Hij bespreekt hierin het zeer tegen-intuïtieve idee in het werk van Plato: het idee dat plezier ‘waar’ of ‘onwaar’ kan zijn. Veel commentatoren beschouwen Platos ideeën over dit onderwerp als onduidelijk of zelfs verward. Van Zoonen laat in zijn proefschrift echter op verrassende wijze zien dat er meer voor dit idee te zeggen is dan vooralsnog gedacht. Volgens zijn interpretatie ziet Plato plezier niet als een gevoel, maar meer als iets dat lijkt op een feitelijke opvatting: een mentale toestand die de wereld op een bepaalde manier representeert en die daarom meer of minder accuraat kan zijn. Dit proefschrift is van groot belang voor ons begrip van Plato, en om die reden beoordeelde een toonaangevende internationale commissie (met leden van New York University, Cambridge, Columbia, de Universiteit van Oslo, en de KULeuven) het als cum laude.

De Wierenga-Rengerink PhD prijs wordt uitgereikt aan de RUG-promovendus die het afgelopen kalenderjaar de beste dissertatie heeft geschreven. Iedere faculteit kiest een eigen winnaar en uit deze groep wordt door een jury van voormalig rectoren een winnaar gekozen. Alleen uitzonderlijk goede proefschriften komen in aanmerking (minimaal cum laude). De familie Wierenga-Rengerink stelt het prijzengeld beschikbaar. De winnaar ontvangt €7.500 ten behoeve van verdere academische ontwikkeling.

decoratieve afbeelding
Rector Magnificus Cisca Wijmenga reikt de prijs uit aan Derek van Zoonen Foto: Pjotr Wiese

GUF-100 Prijzen

Excellente studenten van elk van de 11 RUG-faculteiten hebben tot slot de GUF-100 Prijs ontvangen, bestaande uit een beurs ter grootte van €2500, voor studie of onderzoek. Deze prijzen worden beschikbaar gesteld door het Groninger Universiteitsfonds. De volgende studenten hebben een prijs in ontvangst genomen:

  • Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen - Kim Walk
  • Faculteit der Letteren - Daniëlle Fluks
  • Faculteit Economie en Bedrijfskunde - Beer Kwak
  • Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap - Ilse van Tuinen
  • Faculteit Medische Wetenschappen - Noortje van Dijk
  • Faculteit Rechtsgeleerdheid - Zahra Farshchi
  • Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen - Nora Teuma
  • Faculteit Wijsbegeerte - Maddalena Fazzo Cusan
  • Faculty of Science and Engineering - Adrian Sidhu
  • University College Groningen - Johanne Hobel
  • Campus Fryslân - Hubert Matuszewski


Lees hier meer over de winnaars van de GUF-100 prijzen 2023

decoratieve afbeelding
Foto: Pjotr Wiese

Ceremony of Merits

De jaarlijkse Ceremony of Merits staat in het teken van verdiensten. Eenieder die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de RUG in het afgelopen jaar wordt in het zonnetje gezet, of dat nou wetenschappers, andere medewerkers of studenten zijn. Daarnaast worden de bovenstaande prijzen uitgereikt. In 2022 werd de Ceremony of Merits voor het eerst gehouden. De prijzen bestaan al langer en werden voorheen tijdens de jaarlijkse Zomerceremonie van de RUG uitgereikt.

Ceremony of Merits terugkijken en foto's

Laatst gewijzigd:10 juli 2023 16:25
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...